habernediyor.com

Azerbaycan ve Ermenistan ateşkes ilan etti!

DÜNYA

27 Eylül sabahından beri gerginlik yaşayan Azerbaycan ve Ermenistan, cenazelerin ve esirlerin karşılıklı olarak iade edilmesi için geçici anlamda ateşkes sağladı.

Ermenistan, 27 Eylül sabahı Azerbaycan'da bulunan yerleşim bölgelerini hedef almış, sivillerin ölümüne yol açmıştı. Söz konusu saldırının ardından Azerbaycan da karşı operasyon başlatmıştı. Sivillerin huzur ve güvenliğini sağlamak, toprak bütünlüğüne zarar gelmesini önlemek ve işgal altında tutulan yerleri kurtarmak isteyen Azerbaycan, Ermenistan ordusunu ağır kayıplara uğratmaya başlatmıştı. Azerbaycan, Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermeni askerlerini ve askerî teçhizatlarını imha etmiş, bunun üzerine Ermeniler teslim olmaya ya da mevzilerden kaçmaya başlamıştı. 

Azerbaycan, işgalci Ermenistan'a sahada başarılı bir şekilde yanıt verirken, yeni bir gelişme yaşandı. İki ülke, bugün Dağlık Karabağ'da ateşkes sağlanması hususunda anlaştı. Azerbaycan ve Ermenistan, saat 12.00 itibarıyla ateşkesin başlayacağını, cenazelerin ve esirlerin karşılıklı olarak iade edileceğini bildirdi. 

Azerbaycan ve Ermenistan'ın dışişleri bakanları, Moskova'da bir araya geldi. Söz konusu görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yer aldı. 10 saat boyunca süren görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, alınan kararları duyurdu. 

Bugün saat 12.00 itibarıyla tutsakların, esirlerin ve cenazelerin karşılıklı olarak iade edilmesi için Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes sağlandığını bildiren Lavrov, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuk ettiğini söyledi. 

Lavrov, ateşkesin boyutuna ilişkin ayrıca çalışma yürütüleceğini belirterek, iki ülke arasında yaşanan krizin barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması için görüşmelere başlanacağını ifade etti. 

AGİT'in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) yıllardır Dağlık Karabağ krizini çözümsüzlüğe sürüklediğini unutan Lavrov, söz konusu grubun arabuluculuk edeceğini aktardı.

Ermenistan oyalamak isteyebilir

Rus lider Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan'da Dağlık Karabağ konusunda yaşanan gerilimin ardından iki ülkenin dışişleri bakanlarını ülkesine çağırmıştı. 

Kaynaklar, Azerbaycan karşısında ağır zayiata uğrayan Ermenistan'ın, durumu kontrol altına almak için oyalama politikası izleyebileceğini ifade ediyor.

Aliyev'den net mesaj

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hadrud kasabası, Sur köyü, Suleymanlı köyü, Garacalar köyü, Kıslak köyü, Yukarı Güzlek köyü ve Çaylı köyünün işgalden kurtarılmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya'nın başkenti Moskova'daki görüşmelerin pek çok gelişmenin önünü açacağına dikkat çekerek, Ermenistan'ın söz konusu görüşmelerden sonra sahtekârlık etmesi halinde pişman olacağını söyledi.

Aliyev, işgal altındaki toprakların kurtarılacağını ve bunun barışçıl bir şekilde yapılmasını hedeflediklerini belirterek, işgalci Ermenistan'ın barışa mecbur edileceğini kaydetti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.