habernediyor.com

AB Komisyonu Başkanı Leyen: Putin kaybedecek

DÜNYA

Avrupa Parlamentosu (AP) Strazburg Genel Kurul oturumunda konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Putin kaybedecek, Ukrayna ve Avrupa kazanacak” dedi. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlementosu’nda “Birliğin Durumu” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Oturuma Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska da katıldı. Yaptığı konuşmada Ukrayna’ya bir kez daha destek mesajı veren Leyen, “Savaş sebebiyle bugüne dek ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını yapamamıştık. İnsanlar, Ukrayna’da her sabaha savaşın acı yüzünü görerek uyanıyor. Ruslar sınırı geçer geçmez onlara cevabımız çok hızlı oldu. Bu sebeple gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
 

“Bu savaşı Ukrayna ve Avrupa kazanacak”

Avrupa Birliği’nin yeniden güçlü olmak zorunda dile getiren Leyen, “Avrupa’nın güçlü olması yalnızca Ukrayna için değil, tüm dünya için gereklidir. Bunu yalnızca Rusya ile yaşanan çatışmalardan dolayı söylemiyorum. Ekonomi ve enerji alanında yapılacak olan savaşlara karşı da güçlü olmak zorundayız. Bu savaşı Putin kaybedecek, Ukrayna ve Avrupa kazanacak. Başkalarının çocuklarını öldüren, insanların eşlerini katleden bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Ukrayna’da çanlar, günahsız insanlar için çalıyor. Bunları unutmamız mümkün değil. Bugün sayın başkanın eşi de bizlerle beraber. Hem sayın devlet başkanı hem de eşi tüm dünyaya bir cesaret örneği sergiledi. Halklarının sesi oldular. Avrupalı kahraman bir millet oldular” şeklinde konuştu. 

“Rus enerjisine bağlılığımızı yüzde 95’ten yüzde 9’a düşürdük”

Enerji alanında Rusya’ya olan bağlılıktan kurtulmak zorunda olduklarını vurgulayan Leyen, “Enerji fiyatları geçen seneye kıyasla 10 kat yükselmiş durumda. Bu sebeple birçok şirket Avrupa’yı terk ediyor. Ancak aldığımız önlemlerle geçen sene yüzde 95 olan Rus enerjisine bağlılığımızı yüzde 9’a kadar çekmeyi başardık. Ukrayna’dan elektrik alımına da başlamış durumdayız. Bunu aslında 2024 yılında planlıyorduk. Elektrik hatları 2 hafta gibi kısa bir sürede bağlandı. Üye ülkelerin gaz konusundaki tavan fiyat uygulaması hususunda da çalışmalar sürüyor” dedi. 

“Avrupa Hidrojen Bankası’nı kuracağız”

Yenilenebilir enerjiye daha çok önem vereceklerini belirten Leyen, “Bu konudaki yatırımları çok önemsiyoruz. 2030’da temeli hidrojene dayalı olan bir enerji planını hayata geçireceğiz. Avrupa Hidrojen Bankası’nı kuracağız. 3 milyar avroluk bir sermaye ile gelecekteki hidrojen piyasasını oluşturmak için yatırımlar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Lityumun önemini kısa süre içerisinde tüm dünya daha net bir şekilde görecektir”

“Lityum, gaz ve petrolden daha önemli hale gelecek” diyerek sözlerine devam eden Leyen, “Lityum kaynaklarının üretimi ve kontrolü yüzde 70 oranında Çin tarafından yapılıyor. Lityumun önemini kısa süre içerisinde tüm dünya daha net bir şekilde görecektir. Bunun yanı sıra ender madenler ile ilgili de yeni bir program başlatacağız. Kendi, pil ve lityum üretimimizi sağlamak için bir fon oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. 

Kraliçe 2. Elizabeth’i andı

Konuşmasında önceki gün hayatını kaybeden Kraliçe 2’nci Elizabeth’e de ayrı bir parantez açan Leyen, “Kraliçe Elizabeth, geçen yüzyılda ülkesine ve coğrafyasına sağladığı hizmetlerle herkesin saygısını kazandı. Kraliçe salgın döneminde, ‘Hep birlikte kazanacağız’ demişti. Bizler bu sözü bugün örnek almalıyız. Birliğimizin ihtiyacı olan şey, tam olarak budur. Nükleer santralin işgali, buğday tarlalarının ateşe verilmesi gibi acı olaylarla yalnızca uluslararası hukuk ihlal edilmemiştir. Bu durum, bize dış politikamızı da yeniden gözden geçirme zorunluluğu getirmiştir. Demokratik olan bütün devletlerle iş birliğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Demokrasinin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte daha iyi görüyoruz”

Avrupa Birliği’nin dış güçler tarafından manipüle edilmek istendiğini öne süren Leyen, “Yabancı devletler, bazı maddi destekler ile birliğimizin bünyesindeki kurumları adeta tehdit ediyor. Amsterdam Üniversitesi, sözde bağımsız olan ancak Çin Halk Cumhuriyeti tarafından desteklenen bir araştırma merkezini kapattı. Kendimizi daha kapsamlı ve daha iyi bir şekilde korumamız gerekir. Bu sebeple ‘Demokrasi Koruma Paktı’nı kuracağız. Bu elbette uzun bir yolculuk olacaktır. Demokrasinin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte daha iyi görüyoruz” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.