habernediyor.com

Türk doktorlar koronavirüs aşısı yaptırdı mı?

BİLİM-TEKNOLOJİ

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Pfizer ile birlikte geliştirdikleri yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını henüz yaptırmadıklarını, diğer insanlarla birlikte aşılanacaklarını ifade etti. 

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yüzde 95 koruma sağladı. İngiltere, söz konusu aşının yaygın kullanımına onay verdi. 

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Pfizer ile birlikte geliştirdikleri yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının şirkette çalışanlara henüz uygulanmadığını söyledi. 

Prof. Dr. Şahin, klinik düzenlemeler sebebiyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını yaptırmalarına müsaade edilmediğini belirtti.

"Diğer insanlar yaptırmaya başlayınca biz de yaptıracağız" 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşının yalnızca klinik deneyler kapsamında yapılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, şirket çalışanlarının söz konusu denemelere dâhil olamadıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Şahin, diğer insanların yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yaptırmaya başladıkları zaman kendilerinin de yaptıracaklarını söyledi. 

"ABD seçimlerine müdahale etmek gibi bir amaç olamaz"

Prof. Dr. Şahin ile Dr. Türeci, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump'ın iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Trump'ın "Seçimleri kaybetmem için aşı geç duyuruldu." şeklindeki iddiasına değinen Dr. Türeci, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık seçimlerine müdahale etmek gibi bir amaçlarının olmadığını ifade etti. 

"Klinik denemeleri kasıtlı olarak yavaşlatamayız"

Dr. Türeci, klinik denemelerin dikkatli bir şekilde yapıldığını belirterek, söz konusu denemelerin kasıtlı olarak durdurulmasının, hızlandırılmasının veya yavaşlatılmasının mümkün olmadığını belirtti. 

Prof. Dr. Şahin, siyasetle hiçbir şekilde ilgilenmediklerini belirterek, en hızlı şekilde yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Etkinlik sonuçlarını öğrenir öğrenmez açıkladık"

Etik prosedürleri izlemek ve bilimsel standartlara göre hareket etmek zorunda olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, Pazar akşamı yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının etkinlik sonuçlarından haberdar olduğunu ve ertesi gün söz konusu sonuçların duyurulduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Şahin, bu haberin açıklanması için basın ekibinin tüm gece uyumadan çalıştığını belirtti. 

"Siyasi gündemle yan yana getirilemez"

Bilime uygun davrandıklarını aktaran Prof. Dr. Şahin, bunun herhangi bir siyasi gündem ile yan yana getirilemeyeceğini söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.