habernediyor.com

‘Milli Muharip Uçak' 15. Savunma Sanayii Fuarı'nda görücüye çıktı

BİLİM-TEKNOLOJİ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin geliştirdiği Milli Muharip Uçak (MMU), ‘15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te görücüye çıkarken, dünyanın da yakından takip ettiği Milli Muharip Uçak’ın 2023’ün Mart ayında hangardan çıkarılması bekleniyor.

15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı kapsamında önemli açıklamalar yapıldı.

“Milli Muharip Uçak 2023’te hangardan çıkıyor”

Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak hedefiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan TUSAŞ İstanbul'da yapılan fuarda HÜRJET, HÜRKUŞ, GÖKBEY, ATAK, ATAK 2, AKSUNGUR, ANKA ve Türkiye'nin bekâ projesi olarak değerlendirilen 5. nesil ana muharip uçağı Milli Muharip Uçak sergileniyor. Böylece TUSAŞ, gerçekleştirdiği projelerle, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında bağımsız savunma sanayinin tesis edilmesi amacıyla sunduğu katkıyı ve geldiği aşamayı dikkatlere sunuyor.

Fuarda sergilenen projelere ilişkin açıklama yapan TUSAŞ Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı Uğur Zengin, ‘'TUSAŞ olarak fuarda, neredeyse tüm ürünlerimizi sergiliyoruz. Başta Milli Muharip Uçak, Gökbey Helikopteri, Hürjet, yurt dışına ihraç edilen ATAK 2, AKSUNGUR İHA, Hürkuş ve ANKA sergilediğimiz ürünler arasında bulunuyor. Şu anda geliştirdiğimiz Milli Muharip Uçak, gereksinimlerini tamamlama aşamasında, hava kuvvetlerimizle beraber ihtiyaçlarını netleştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Milli Muharip Uçağı’nın hangardan ne zaman çıkacağına da değinen Zengin, şunları söyledi:

“Ön tasarım ve detay tasarım fazı ile birlikte çalışmalarımızı bitireceğiz. Mart 2023’te MMU'yu (Milli Muharip Uçağı) hangardan çıkarmayı, 2025’te ise ilk uçuşunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2029’da da uçağımızı, hava kuvvetlerimizin envanterine dahil etmeyi hedefliyoruz. Önemli mühimmatları taşıyabilecek olan MMU uçağının yazılımında, siber güvenlik gibi özellikler de olacak. Alt yüklenicilerimiz uçağımıza ciddi katkılar sağlıyor. Hava kuvvetlerimiz ve savunma sanayimizin gücüne güç katmak için biz de burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' açıklamasını yaptı.

“Bu proje, çok sayıda insan yetiştirdi”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, basın mensuplarıyla bir araya geldi ve önemli açıklamalar yaptı. Milli Muharip Uçak projesinin, yoluna dolu dizgin devam ettiğine dikkat çeken Kotil, "18 Mart 2023 tarihinde ATAK-2 ve HÜRJET uçuyor, Milli Muharip Uçağımız da hangardan çıkıyor." açıklamasını yaptı.

Göksungur gibi projelerin de sürdüğüne vurgu yapan Kotil, şu an ATAK-2, Milli Muharip Uçak ve HÜRJET üzerinde yoğunlaştıklarını aktardı. Türkiye için HÜRJET'in çok önemli ve özel bir proje olduğunu dile getiren Kotil, "Bu proje, çok sayıda insan yetiştirdi. Uçak gemisinden kalkıp inebilmesi amacıyla bazı çalışmalar gerçekleştirdik." dedi.

"Görev düşerse orman yangınlarında da görev alacağız”

Orman yangınlarında İHA'ların da çok işlevsel olduğunu gördüklerine dikkat çeken TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, "İHA'ların gece görüş kameraları da bulunmakta, her yangını nokta atışı olarak tespit etti. Yangınlarda erken uyarı konusunda oldukça başarılı oldu. Orman yangınlarıyla mücadele anlamında bize görev düşerse yapacağız." açıklamasını yaptı.

TUSAŞ'ın Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji merkezlerinden birisi olduğunu aktaran Kotil, Türkiye'de çok fazla sayıda mühendise ihtiyaç olduğunu belirtirken 10 bin mühendisi TUSAŞ bünyesinde çalıştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.