habernediyor.com

HÜRJET’te yerli teknoloji adımı

BİLİM-TEKNOLOJİ

Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET, yerli kokpit kontrol panelleriyle gökyüzüne çıkıyor. Türk mühendislerinin başarısıyla geliştirilen HÜRJET projesi, milli savunma sanayisinin önemli bir adımını temsil ediyor.

Türkiye'nin milli projelerinden biri olan HÜRJET, ülkemizin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak dikkatleri üzerine çekmişti. TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) tarafından geliştirilen HÜRJET, başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği ilk uçuşla önemli bir kilometre taşına imza attı.

25 Nisan tarihinde gerçekleşen uçuşta, HÜRJET 26 dakika boyunca havada kalarak emniyetli bir şekilde uçuşunu tamamladı. Bu başarılı deneme uçuşu, Türkiye'nin havacılık sektöründeki yerlilik ve millilik hedefine önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Birçok yerli teknolojiyle donatıldı

HÜRJET'te Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen birden fazla yerli alt sistem faaliyete sokuldu.

HÜRJET'in başarılı ilk uçuşu ile ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Kokpit kontrol panelleri, üretimini ve tasarımını Nurol CAS'ın üstlendiği yerli mühendislik gücüyle hayata geçirildi.

Nurol CAS, HÜRJET'in kokpitinde bulunan 28 kontrol panelinin tamamını tamamen yerli kaynaklarla geliştirdi ve üretimini gerçekleştirdi. Bu sayede, uçağın kokpitinde yer alan kontrol sistemleri, Türk mühendislerin özverili çalışmalarıyla hayata geçirildi.

Söz konusu ışıklandırma, kokpit içi ısı, haberleşme, yakıt, park freni, iniş takımı ve kontrol panelleri gibi hususlar da içerisinde olacak şekilde birden fazla birimin kontrolünü oluşturması için kritik bir öneme sahip.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.