habernediyor.com

Hubble gözlemi: Dev galaksi kümesi, uzay-zamanı büküyor!

BİLİM-TEKNOLOJİ

Hubble Teleskobu tarafından keşfedilen süper kütleli bir galaksi grubunun, bölgeden geçen ışığı bükerek uzay-zamanın yapısını değiştirdiği gözlendi. İşte ilginç keşfe dair detaylar...

Uzayın büyüklüğü ve nasıl bir yapıya sahip olduğu hakkında araştırmalar yapan bilim insanları, zaman geçtikçe bu konularla ilgili daha geniş bir perspektife ulaştı. Fizikçi Newton'dan bu yana kabul edilen şekliyle zaman, herkes için sabitti. Uzayın da daha küçük olduğu zannediliyordu. Işığın parçacıklar halinde yayıldığını aktaran Newton'un bu görüşleri, yaklaşık 200 yıl boyunca bilim dünyasında egemen oldu.

Albert Einstein'ın 1905 ve 1916'da yayımladığı makalelerle geniş kitlelere ulaşan "Genel Görelilik Teorisi" evrene dair bakışı değiştirdi. Işığın parçacık değil, dalgalar halinde ilerlediğini ileri süren Einstein, bilim dünyasında sansasyon yarattı. 

Einstein'in izafiyet teorisi!

Işığın büyük cisimlerin yanından geçerken bükülmesini örnek gösteren Einstein, evrenin de 4 boyuttan oluştuğunu eklemişti. Buna göre uzay-zaman, büyük kütleli cisimler nedeniyle "gergin bir çarşafın üzerine bırakılan portakal gibi" bükülüyordu. Hızlı hareket eden bir cisim için zaman, milisaniyeler ölçeğinde olsa da daha yavaş akıyordu.

Einstein tarafından ortaya atılan ve "izafiyet teorisi" olarak bilinen bu kuram, evrenin büyüklüğüne ve yapısına ilişkin görüşleri değiştirdi. Daha sonra yapılan yüzlerce deneyde İsviçreli bilim adamının kuramı yanlışlanamadı.

Hubble Teleskobu'ndan ilginç keşif!

Araştırmacıların yaptığı bir gözlem, "uzay-zamanın bükülebilmesi" kuramını doğrular nitelikteydi. Evrenin uzak köşelerindeki galaksileri, yıldızları ve değişik uzay cisimlerini inceleyen Hubble Uzay Teleskobu, heyecanlandıran bir gözlemde bulundu. Abell 1351 adı verilen bir galaksi kümesi keşfeden araştırmacılar, bu devasa galaksinin uzay üzerinde yarattığı etki karşısında şaşkınlığa uğradı.

Güneş'ten katrilyonlarca kat daha ağır!

Merkezi bir çekim gücü sayesinde binlerce galaksiden oluşan bu kümenin, o bölgeden geçen ışığı büktüğü görüldü. Güneş'ten katrilyonlarca kat daha ağır olan bu galaksi kümesi, ışığın daha farklı bir yol izlemesine neden oluyor. Fotoğrafta çizgi gibi görünen bölüm, aynı galaksinin farklı zamanlardaki halini gösteriyor. Bu da büyük kütleli cisimlerin, uzay-zamanı bükerek yapısını değiştirdiğini gösteriyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.