habernediyor.com

Eşinin sözüyle başladı, damar yolu görüntüleme cihazı üretti

BİLİM-TEKNOLOJİ

Ebe olan eşinin çocuk ve bebeklerde damar yolu açmada problemlerin yaşandığını anlatması sonrası harekete geçen Gaziantepli Müslüm İncedal, 2 ay içinde damar yolu görüntüleme cihazı üretti. Net bir şekilde bebek ve çocukların damarını görüntüleyen cihazın patentini Sağlık Bakanlığına verebileceğini belirten İncedal, bakanlıktan cihazı yaygınlaştırmak için destek bekliyor.  

Gaziantep’te evinde, savunma sanayiye ilişkin bazı cihazlar geliştiren Gaziantepli kaşif Müslüm İncedal, ebe ve hemşirelerin bebeklerin damar yolunu açma konusunda yaşadıkları problemi ürettiği cihazla ortadan kaldırdı. 

Gaziantepli kaşif, damar yolu görüntüleme cihazı üretti

Ebe olan eşinin bu probleme değinmesi üzerine araştırmalarına başlayan İncedal, 2 ay içinde tamamen yerli imkanlarla damar yolu görüntüleme cihazı geliştirdi. Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde testleri yapılan cihaz, ebeler ve doktorlar tarafından oldukça başarılı bulundu. Damar yolu açma sırasında meydana gelen damar patlamalarını engelleyecek olan cihaz vesilesiyle artık çocuk ve bebeklerin canı yanmayacak. 

Patentini Bakanlığa verecek 

Hastanelerde cihazın yaygınlaştırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’ndan destek istediğini belirten Müslüm İncedal, ticari kaygıdan çok milli sorumluluk bilinciyle bu cihazı ürettiklerini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’na cihazın patentini vermek istediğini aktardı. 

Her şey eşinin sözüyle başladı 

Ebe olan eşinin çocuk ve bebeklerdeki damarların net görünmemesi sebebiyle büyük sıkıntı yaşadıklarını söylemesi sonrası çalışmaya başladığını ifade eden İncedal, “Hastanenin Acil Servis’inde cihazı kullandılar. Oldukça başarılı buldular. Bu cihazın yaygın hale gelmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. Çünkü çocuklar, obez ve yaşlılarda bu damar yolunun görüntülenmesi zor oluyor. Birçok kez iğne batırmak durumunda kalıyorlar” sözlerini kullandı.

“Damar patlaması, sağlıkçıyı da  aileyi de olumsuz etkiliyor” 

Yeni doğan çocukların damarlarının büzüşük olması sebebiyle görünmediğini belirten İncedal, bu durumdan ebe olan eşinin kendisine söz ettiğini aktardı. Eşinin bunun gibi bir cihazın gerekli olduğunu kendisine aktardığını ifade eden İncedal, şunları söyledi:

“Hastanenin Acil Servis’inde görev alan bir doktor arkadaşımız var. O da bu cihazın oldukça önemli olduğunu bana söyledi. Derindeki 2’nci ve 3’üncü katmanda bulunan damarlara ulaşmak problemli bir süreç. Bebeklerin damar yollarında bazı durumlarda patlama oluyor. Bu durum, hem sağlık çalışanı hem de hasta yakınları için oldukça olumsuz bir etkiye sebep oluyor. Bu olumsuzluklara son vermek için araştırmaya başladım. Dünya genelinde bu konudaki cihazlara ve çözümlere baktım. Japonya’da bir şirket, benim ürettiğim cihaza benzer bir şey üretmiş. Ben de bu fikirden hareketle cihazı kendi tasarımımla geliştirdim. Sağlık çalışanı ne kadar tecrübeli olursa olsun bu sıkıntıyı yaşıyor.”

“Bu cihazı, Sağlık Bakanlığı yaygınlaştırsın” 

Damar yolu açılması zorunlu olan her durumda, ürettiği cihazın kullanılabileceğini belirten İncedal, “Ticari bir kaygıyla değil, milli sorumluluk bilinciyle bu cihazı geliştirdim. Eğer Sağlık Bakanlığı bu cihaza sahip çıkarsa bütün Türkiye’de yaygınlaştırabiliriz. Bakanlık patentini alsın ama bebek ve çocuklardaki bu problem çözülsün. Yaşı büyük insanların iğneden korktuğunu biliyoruz. Bu problemi, bu cihazla ortadan kaldırabiliriz. Cihazdaki yüzde yüz milli ve yerlidir. 2 ayda cihazı geliştirdim. Üretim maliyeti de oldukça düşüktür. Bu cihazı, Sağlık Bakanlığı alsın yaygınlaştırsın” açıklamasını yaptı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.