habernediyor.com

Dünyanın en kurak bölgesi neresi?

BİLİM-TEKNOLOJİ

Sizce Dünya'nın en kurak bölgesi sizce neresidir? En kurak bölge, aynı zamanda en soğuk bölge olabilir mi?

Dünyanın en kurak yerinin neresi olduğunu sorarsak muhtemelen aklınıza Taklamakam ve Sahra gibi kum çölleri gelir. Namibya’daki Pelikan Bölgesi, Şili’deki Iquique, Sudan’daki Wadi Halfa da bu kurak alanlardan bir tanesi.

Fakat gezegendeki en kurak bölgenin aslında Dünya’nın en soğuk kıtasında yer aldığı aklınıza gelmezdi değil mi? Dünya’daki en kurak bölge, gezegendeki suyun %70’inin yer aldığı buz kıtası olan Antarktika’da bulunan McMurdo Kuru Vadileri’dir.

Burası yaşam bakımından o kadar fakir ki adeta Dünya’da yer alan Mars olarak adlandırılıyor! Burada yaşam, vadinin sınırlarındaki bazı nemli kayalarda yer alan mikroplarla sınırlı.

2 milyon yıl boyunca yağış almadı

McMurdo Boğazı’nın batısında yer alan Wright Vadisi, Victoria Vadisi ve Taylor Vadisi yaklaşık 2 milyon yıl boyunca hiç Tempobet yağış almamıştır.

Buz kalınlığının yaklaşık 5 kilometreye ulaşabildiği Antarktika’nın bu bölgesi adeta bir soğuk çöl.

Kuraklığın nedeni kuru rüzgarlar

Bu kuraklığın nedeni ise karabatik rüzgarları… Peki nedir bu karabatik rüzgarları?

Kıtanın üstünde yer alan soğuk hava kütlesi 10 bin metrelik dikey bir alçalma yapar. Yer yer saatte 240 kilometreye çıkabilen bu kuru rüzgarlar bölgedeki tüm nemi götürüyor. Bu nedenle de bölgeye asla yağış düşmüyor.

Bu kurak alan, gezegenimiz üzerinde Mars’a en çok benzeyen bölgedir. Zira bu ölüm vadilerinde mikrobik hayat bile mevcut değil! Bölgedeki kuru ve kuvvetli rüzgarlar sebebiyle kayalar çanağa benzer bir şekil almış.

Rüzgarlarla vadiye taşınan canlı fosilleri bölgedeki şartlar sebebiyle oldukça iyi korunmuş.

Bu vadilerin yüzde 2’lik kısmında buz ve kar bulunmaz.

Çöl denilince akla sadece sıcak kum çöllerinin gelmesi de genel bir yanılgıdır. Esasında çöl; nem, yağış ve bitki örtüsünden yoksun kurak alan demektir. Nasıl ki yağışsız sıcak Atacama çölse, soğuk McMurdo Kuru Vadileri de çöldür.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.