habernediyor.com

Buzul çağında nesli tükenen dev aslana ait fosil bulundu

BİLİM-TEKNOLOJİ

Wiley Prewitt tarafından ekim ayında Mississippi Nehri'nde bulunan çene kemiği parçasının, 11 bin yıl önce nesli tükenen Amerikan aslanına ait olduğu anlaşıldı. Günümüzde Afrika'da yaşayan aslanlardan yüzde 25 daha büyük olan Amerikan aslanının, son buzul çağında ortadan kaybolduğu belirtildi.

Kuzey Amerika'nın en uzun nehri olan Mississippi Nehri'nde araştırma yürüten Wiley Prewitt, 26 Ekim'de önemli bir keşif yaptı. Kumların arasında büyük bir diş bulan Prewitt, dişin incelenmesi için Mississippi Doğa Bilimleri Müzesine başvurdu. Yapılan incelemede dişin, nesli çoktan tükenmiş Amerikan aslanına ait olduğu belirledi. Söz konusu dişin, 11 bin yıl önce tarihin tozlu sayfalarına karışan aslan türüne ait olduğu kaydedildi.

Müzede sergilendi

Bulduğu aslan dişi ile ilgili konuşan Wiley Prewitt, "Dişlerin şeklinde bakılırsa hem etobur hem de otobur bir canlıya ait olduğu anlaşılıyordu. Amerikan aslanına ait olduğunu öğrenince gerçekten şaşırdım." ifadelerini kullandı. Prewitt'in bulduğu aslan dişi, 3 gün sonra gerçekleştirilen Mississippi Fosil, Eserler Sempozyumu ve Sergisi'nde ziyaretçilere açıldı.

Küratör George Phillips: "Görür görmez anladım"

Paleontoloji küratörü George Phillips, söz konusu keşfe dair düşüncelerini açıkladı. Mississippi Doğa Bilimleri Müzesi'nde görev yapan Phillips, "Görür görmez bunun bir aslan çenesinin ön kısmı olduğunu anladım. Küçük azı dişleri ve köpek dişi arasında büyük bir boşluk vardı. Öte yandan bundan bir hafta sonra bir başka araştırmacı tarafından Amerikan aslanının uyluk kemiğine ait bir fosil bulundu. Bu nadir türe ait 2 fosilin bir hafta içinde bulunması şaşırtıcı ve sevindirici." dedi.

Afrika aslanlarından yüzde 25 daha büyük

Fosilleri bulunan Amerikan aslanı, ABD'deki Ulusal Park Servisi tarafından "soyu tükenen bir kedi türü" olarak tanımlanıyor. Bu canlının, son buzul çağında Kuzey Amerika'da yaşadığı belirtiliyor. Latincede "korkunç panter" olarak geçen bu türün bilimsel adının ise "Panthera atrox" olduğu kaydediliyor. Nesli tükenen bu canlının, günümüzde Afrika'da yaşayan aslanlardan yüzde 25 daha büyük olduğu ifade ediliyor.

Türe ait ilk fosil, 1836 yılında bulundu

Kuzey Amerika'da yaşayan ve binlerce yıl önce yeryüzünden silinen bu türe ait ilk fosil, paleontolog Joseph Leidy tarafından 1836 yılında Mississippi'de bulunmuştu. Paleontolog Leidy, 20 yıllık çalışmanın ardından fosilin hangi türe ait olduğunu tespit etmişti. Leidy'nin buluşuyla birlikte bir zamanlar Kuzey Amerika'da dev aslanların yaşadığı ortaya çıkarılmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.