Yeni askerlik sistemi: Bedelli yapanların sayısı 3,5 yılda 351 bin oldu

Yeni askerlik sisteminin faaliyete alındığı 2019 senesinden bu zaman kadar toplamda 351 bin 841 kişi, bedelli şekilde askerlik vazifesini tamamladı.

YAŞAM 24.11.2022, 13:48
Yeni askerlik sistemi: Bedelli yapanların sayısı 3,5 yılda 351 bin oldu

2019 senesinde faaliyete alınan yeni askerlik sistemi ile beraber birçok kişi bedelli olarak vazifesini gerçekleştirdi. Diğer taraftan eğitimli bir şekilde asker yetiştirildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları karşılandı.

Yeni askerlik çalışmasından yararlandılar

Haziran 2019 yılında faaliyete alınan Askeralma Kanunu çerçevesinde, yeni askerlik sisteminden şu zamana kadar ortalama 2 milyon kişi yararlanırken, bedelli olarak 351 bin 841 kişi askerlik vazifesini yerine getirdi.

Edinilen bilgilere göre, dövizle karşılanan askerlik sisteminden 20 bin 659 kişi yararlanırken, yeni kanun ile beraber söz konusu zaman aralığında 1 milyon 460 bin 644 er, 58 bin 967 yedek astsubay ve 55 bin 535 yedek subay olarak yeni askerlik çalışmasından yararlandı.

Yeni askerlik sistemi yükümlüler için seçenekler sundu

2019 senesinde Askeralma Kanunu'nun faaliyete sokulması ile birlikte silah altında olan kişilerden, 6 ayını bitirenler terhis edildi. Milli Savunma Bakanlığı, bu noktada 122 bin kişinin terhis edildiğini, güvenli bir biçimde evlerine gittiklerini açıklamıştı.

Yeni sisteme üzerinde yükümlülerin hepsi, eğitim durumu ayırt edilmeksizin 6 ay süreyle askerlik vazifesini gerçekleştiriyor. Bedelli askerlik sisteminin sürekli hale alındığı çalışmada, meslek yüksekokulu mezunları adına yedek astsubaylık kategorisi oluşturuldu.

Bedelli askerliğin devamlı hale getirildiği uygulama çerçevesinde kişiler, öncelikle e-Devlet sistemi üzerinden veya askerlik şubesine başvuruda bulunarak yoklama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra bedelli çalışmasından faydalanmak isteyip istemediklerine karar veriyor.

Ödeme yapılıyor, celp tercihleri seçiliyor

Bedelli askerlikten yararlanmayı isteyen yükümlüler, gereken ödemeyi yaptıktan sonra celp önceliklerini belirliyor.

Kura içerisinde bulunmamaları halinde çıkmamaları erteleme hakkı bulunan kişiler, eğitim durumlarına göre yedek subay, yedek astsubay veya er/erbaş şeklinde vatani vazifelerini yerine getirebiliyor.

Lisans ve üstü mezunlara yedek astsubaylık uygulaması

Bedelli askerlikten faydalanmayı tercih etmeyen kişilere ise farklı seçenekler veriliyor. Lisans ve üstü mezun olan kişilere yedek subaylık imkanı sağlanırken, meslek yüksekokulu mezunu olanlara ise yedek astsubaylık hakkı tanınıyor.

Lisans ve üstü mezun olan yükümlüler yedek astsubaylık sisteminden yararlanabiliyor.

Yorumlar (0)