Merkez Bankası kasım ayı faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Banka geçtiğimiz ayın toplantısında politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,5 düzeyine çekmişti. Piyasa beklentileri, bankanın bir defa daha faiz indirimi yapmasını tahmin ediyordu. Piyasada tahminleri, faiz oranının 9'a kadar indirileceği yönündeydi. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

EKONOMİ 24.11.2022, 14:10 22.12.2022, 13:54
Merkez Bankası kasım ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası tarafından duyurulacak faiz kararı, birçok kişi tarafından merak ediliyordu. Yatırımcıların sabırsızlıkla beklediği faiz kararı açıklandı. Döviz yatırımı olan kişiler, Merkez Bankası'nın PPK faiz görüşmelerinde kasım ayına dair vereceği karara gözlerini çevirmişti.

Kasım ayı faiz oranı ne oldu?

Kasım dönemi olağan görüşmesini gerçekleştiren Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 9'a getirdi.

Merkez'in son dört görüşmesi içerisinde faiz indirimi 5 puanı gördü.

Merkez Bankası bu sene faiz oranında üst üste olacak şekilde dört defa indirim sağladı. Merkez, ağustos, eylül, ekim ve kasım görüşmelerinde toplam 5 puanlık indirim sağladı.

Ekonomistler tarafından tahminler açıklanmıştı

Bir finans kuruluşu tarafından 24 Kasım Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) görüşmelerine dair tahmin anketi, 18 ekonomistin katılımı ile sonuçlandı.

Anket verilerine göre, ekonomistlerin çoğunluğu politika faizinin 150 baz aşağı çekilerek yüzde 9'a düşürülmesini bekliyor.

Ekonomistlerden bazıları 100 baz puan kadar, bazıları ise 125 baz puanlık düşüş tahmin ederken, sene sonu politika faiz oranına dair tahminlerin medyanı da yüzde 9 olarak belirlendi.

Geçtiğimiz ay düzenlenen PPK görüşmesinde, politika faizi 150 baz puanlık indirime gitmiş ve yüzde 12'den yüzde 10,50 oranına getirilmişti.

Sene sonu enflasyon tahminleri

Piyasa katılımcılarının katılım sağladığı anket Merkez Bankası tarafından açıklandı. Sene sonu dolar tahminleri 19,54'e kadar düştü. Enflasyon tahminleri ise 68,06'ye çıktı.

Yorumlar (0)