"Simit" sözcüğü resmi olarak kabul edildi, peki ya gevrek?

Uzun yıllardır süren "simit mi gevrek mi" ikileminde, simit sözcüğünün Oxford İngilizce Sözlüğü'ne katılımı tartışmayı başka bir boyuta taşıdı.

YAŞAM 28.10.2019, 10:02 28.10.2019, 09:20
"Simit" sözcüğü resmi olarak kabul edildi, peki ya gevrek?

Aslında karşılaştırdığımız yiyecekler, görünümleri ve şekilleri dışında birbirlerine başka hiçbir şekilde benzemiyor. Yapılışlarını incelediğimizde farkı daha iyi anlayacaksınız.

Simit yapmak isterseniz; süt, su, yağ, tuz, şeker ve  pakmaya karışımını hazırlayıp un ile karıştırmanız gerekir sonra da iyice yoğurup hamurunu hazırlarsınız. Halka şekline getirip, susamları üzerine serpiştirir ve fırına atarsınız. Çıkan son ürüne de simit denir ve kendisi gevreğe göre daha kalın ve yumuşaktır.

Gevrek ilk önce haşlanır sonra kızartılır 

Ama derseniz ki ben gevrek yapmak istiyorum, neden bu kadar ünlü oldu merak ettim; işte o zaman malzemelerimiz değişiyor. Gevrek yapmak isterseniz su, yağ, tuz, nohut mayası karışımını hazırladıktan sonra unla birlikte yoğurursunuz. Hamuru halka olarak açar, kaynayan pekmeze (anahtar nokta tam olarak burası) atar ve 7-8 dakika pişirirsiniz. Pişmiş halkalar kaynayan pekmezden dışarı alındıktan sonra susama bularsınız ve sonra da fırına atıp 30 dakika daha kızartırsınız. Kısacası, gevreğin içinde süt ve şeker bulunmaz ve nohut mayası ile yapılır. İlk önce pekmezin içinde haşlanır sonrasında da fırında kızartılır. Yapılış itibari ile de simitten daha çıtır çıtırdır. Karıştırılmaya müsait bu yiyeceklerin malzemelerinden tutun yapılış tarzlarına kadar her şeyleri farklı. Ama ikisini de aynı derecede sevmemiz bir o kadar da mümkün.

Artık simit de Oxford İngilizce Sözlüğü üyesi


Oxford İngilizce Sözlüğü, dünyanın en çok kullanılan sözlüğü, veri tabanındaki İngilizce diline giren yabancı kelimelere birkaçını daha ekledi. 2000 yılından beri her 3 ayda bir güncellenen listenin yiyecekler kısmında, bu sene bizi heyecanlandıran bir olay gerçekleşti ve “simit” de bu listede yerini aldı. Simidin yanı sıra, İtalyanlarla özdeşleşmiş “arancini” yani pirinç köftesi, Almanların baharatlı köftesi “goetta” ve Hawaii mutfağının vazgeçilmezlerinden olan doğranmış çiğ balık “poke” de listeye eklendi. Simidin Oxford sözlükteki tanımı şu şekilde; "Çıkış noktası Türkiye olan, üzeri pekmez ve susama bulanarak halka şeklinde pişirilen bir çeşit ekmek, ya da buna benzer bir ekmek türü". Simit sözcüğü ilk kez Amerikan delegelerinin,1836 yılında, Türkiye’ye geldiklerinde tuttukları raporları içeren “Missionary Herald” adlı kitapta kullanılmıştı. 

Turkish bagel


Simit için daha önce kullanılan tabir ise Turkish bagel idi. Ancak bagel, Amerika ve Kanada menşeli olup simit ile sadece şekil olarak benzeyen ama tat bakımından tamamen farklı bir ekmek türüdür.
 

Yorumlar (0)