Mevsim geçişleri iş hayatını da etkiliyor! Uzmanından yorgunluğa karşı 7 öneri

Havaların bir gün serin, bir gün sıcak olması sizi de etkiliyor mu? Bahar aylarında kendinizi yorgun hissediyor musunuz? Uzmanlar, yoğun stres altında olan ve yoğun iş temposuyla çalışan kişilerin bahar yorgunluğunu daha fazla yaşadığını belirtiyor. İşte uzmanlardan bahar yorgunluğuna karşı öneriler...

YAŞAM 22.05.2024, 13:41 22.05.2024, 13:50 Melina Ay
Mevsim geçişleri iş hayatını da etkiliyor! Uzmanından yorgunluğa karşı 7 öneri

Bahar yorgunluğunun, vücudun mevsimsel değişikliklere uyum sağlaması sonucu ortaya çıktığını belirten Uzman Psikolog Gözde Nur Kınalı, "Bu durum genellikle halsizlik, isteksizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Kınalı, bahar yorgunluğunun kişinin günlük yaşamını nasıl etkilediğini anlattı ve hastalığın belirtileri, etkileri ve başa çıkma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Kolay sinirlenme yaşanabilir

Bahar yorgunluğunun belirtilerinin oldukça çeşitli olduğunu vurgulayan Kınalı, "Özellikle stres ve strese bağlı sorunlar öne çıkar. Kişi sürekli yorgun hisseder ve günlük aktivitelere karşı isteksizlik gösterebilir. Sabahları yataktan kalkmakta zorlanabilir ve gün içinde enerji seviyesi düşük olabilir" dedi.

Kınalı şunları da sözlerine ekledi:

“Ayrıca, vücudun çeşitli bölgelerinde yaygın veya lokalize ağrılar, özellikle baş ağrısı, sık görülen belirtiler arasındadır. Kişi uykusuzluk çekebilir veya uyku düzeninde bozulmalar yaşayabilir. Daha kolay sinirlenme veya sabırsızlık hissi de bu duruma eşlik edebilir. Bu belirtiler bir arada ya da tek tek ortaya çıkabilir.”

Semptomlar intihara sürükleyebilir

Kınalı, “Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir" diyerek, “Bahar yorgunluğundan muzdarip kişilerde bazı fiziki hastalıklar gözlemlenebilir. Tanı konulamayan fakat işlevselliği olumsuz etkileyen psikolojik semptomlar da gözlemlenebilmektedir. Bu semptomlar kimi kişilerde intihar girişimlerine kadar varabilmektedir” diye konuştu.

Hangi durumlar risk oluşturur?

Bahar yorgunluğunun, özellikle bazı gruplarda daha yüksek olabileceğini vurgulayan Kınalı, şu detaylara dikkat çekti:

"Bu gruplar arasında öncelikle halihazırda sağlık sorunu yaşayanlar yer alır. Kronik hastalıkları olan bireyler, genellikle vücutlarının mevsimsel değişikliklere uyum sağlama yeteneğinde zorlanabilirler. Bu yüzden bu kişilerde bahar yorgunluğu belirtileri daha belirgin olabilir.

Benzer şekilde sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olanlar da risk altında olabilir. Dengesiz beslenme, yetersiz uyku, düzensiz egzersiz gibi faktörler vücut sistemlerini zayıflatabilir ve bahar yorgunluğunu tetikleyebilir. Ayrıca, yoğun stres altında yaşayanlar da risk altındadır. Yoğun iş temposu, aile sorunları stres düzeyini artırabilir ve vücudu bahar yorgunluğuna daha duyarlı hale getirebilir.”

Yorgunluğu atmanın yolları

Bahar yorgunluğundan korunmak için önerilerde bulunan Kınalı, şunları sıraladı:

  1. İyi beslenmek, iyi uyumak, düzenli sıvı tüketimi ve egzersiz çok önemli.
  2. Bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durun.
  3. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteklerini doktorunuza danışarak alın.
  4. Kontrollü kafein tüketin. Çünkü kontrolsüz kahve tüketimi de bahar yorgunluğunu artırabilir.
  5. Uyum sürecinde kapalı alanlardan açık alanlara geçilmelidir.
  6. Kan değerlerinizi kontrol ettirin. Bedeninizi ekstra strese sokabilecek zorlayıcı durumlardan uzaklaşın.
  7. Havaların ısınması eşliğinde ağır diyet sürecine girmeyin.
Yorumlar (0)