Marmara Denizi’nde korkutan görüntü: Denizanası istilası yaşanıyor

Marmara Denizi, son zamanlarda kilometrelerce uzanan denizanası sürülerinin artışıyla gözler önüne serilen bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Havadan çekilen görüntüler, denizanası popülasyonunun belirgin bir şekilde arttığını ve bu durumun başlıca sebeplerinin küresel ısınma ve deniz kirliliği olduğunu gösteriyor.

YAŞAM 25.03.2024, 16:24 26.03.2024, 15:50 Buse Önder
Marmara Denizi’nde korkutan görüntü: Denizanası istilası yaşanıyor

Artan sıcaklık ve kirlilik nedeniyle Marmara Denizi'nde denizanası popülasyonunun gözle görülür bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, bölge halkında tedirginlik yaratırken, Sarayburnu açıklarından Bakırköy'e kadar uzanan kilometrelerce uzunluktaki denizanası sürüleri, Marmara Denizi için büyük bir tehlike olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, denizanası popülasyonundaki artışın müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini belirtiyor.

Balıkçılık faaliyetleri tehlike altında

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi uzun yıllardır kirletilmiş bir denizdir. Denizanalarının artışında birinci etken kirliliktir. Bu denizanaları, üzerlerinde beslenen canlıların balıkçılık faaliyetleri ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle ortamdan çekilmesine sebep olabilir. Küresel ısınma ise tropik bölgelerde yaşayan denizanası türlerinin Marmara Denizi'ne gelmesine olanak sağlıyor" dedi.

‘Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor’

İşinibilir, "Marmara Denizi'nde kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için uygun bir alan oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Marmara Denizi'nde yaşanan ekolojik felaketlerden biri olan müsilaj olayının 2021 yılında yaşandığını hatırlatan İşinibilir, "Müsilajı oluşturan organizmalar Marmara Denizi'nde halen bulunuyor. Uygun şartlar oluştuğunda müsilaj tekrar görülebilir. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü oynayabilir. Denizanalarının toplu ölümleri ile birlikte müsilajı destekleyecek şartlar meydana geliyor" diye ekledi.

‘Marmara Denizi kendi kendini yenileyebilir’

Marmara Denizi'nin kendini yenileyebilen bir deniz olduğunu ifade eden İşinibilir, "Marmara Denizi için hiçbir zaman umutsuz değilim çünkü kendini yenileyebilen bir deniz" dedi.

Yorumlar (0)