Maden kazasında ölenlerin aileleri ile ilgili “Torba Kanun” kabul edildi

Amasra'da gerçekleşen ve 41 maden işçisinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından, mağdur olan ailelere destek düşüncesiyle maaş bağlanmasını sağlayacak yasa teklifi Meclis'te kabul edildi.

YAŞAM 16.11.2022, 09:14 16.11.2022, 09:16
Maden kazasında ölenlerin aileleri ile ilgili “Torba Kanun” kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, cemevlerine ile ilgili düzenlemeleri de içerisinde barındıran Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 7 maddesi geçti. Söz konusu 7 madde içerisinde maden kazasında yaşamını yitirenlerin ailesine maaş bağlanması da bulunuyor.

Borçları terkin edilecek, hak sahiplerine aylık verilecek

Torba yasa teklifinden geçen maddelerine göre:

Linyit ve kömür madenlerinde yer altı görevleri esnasında iş kazası sebebiyle hayatını kaybeden sigortalının, genel sağlık sigortası primi içerisinde olacak şekilde kendi sigortalılığı bulunduğundan prim ve prime dair her çeşitte borçları silinmiş olarak kabul edilecek ve yaşamını yitirdiği tarihte sigortalıya yönelik herhangi bir şart aranmaksızın hak sahiplerine aylık olarak ödeme sağlanacak.

Bu şekilde verilen aylıklara dair primlerin belirli bir oranda eksik olan bölümü, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek. Aylık ve gelirlerin hesaplanması ile beraber hak sahiplerine dağıtılması sigortalının hayatını kaybettiği tarihte sistemde bulunan kanun kararları esas olarak alınacak.

Yorumlar (0)