Küresel ısınma arıları uyutmadı: Tehlike kapıda

Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma, Elazığ ve çevresinde arıcılık sektörünü vuruyor. Arıcılar, beklenen kış uykusuna geçemeyen arıların kovan kayıpları ve verim kaybıyla karşı karşıya kaldığını dile getiriyor.

YAŞAM 26.01.2024, 12:04 27.01.2024, 14:15 Buse Önder
Küresel ısınma arıları uyutmadı: Tehlike kapıda

Dünya genelindeki küresel ısınma, Elazığ ve çevresinde arıcılık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, son 2 aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların arıları beklenen kış uykusuna geçememeye zorladığını açıkladı. Arıcılar, bu durumun arıların genel sağlığı, kovan kayıpları ve sektördeki verimlilik üzerinde olası etkilerinden endişe duyuyor.

Canbay, normalde kış aylarında sıcaklıkların düşmesiyle birlikte arıların kış uykusuna yattığını belirtirken, bu yılki sıcak hava dalgasının beklenmeyen bir duruma neden olduğunu ifade etti. Arılar normalde kış uykusunda olmaları gereken bu dönemde, doğal döngüleri içinde olmadıkları için kovan içindeki bal tüketimine devam ediyorlar. Bu durum, arıcıları kovan kayıpları ve verim kaybı konusunda uyarıyor.

Sıcaklıklar 10 derece altında seyretmeli

Arıcılığın devamlılığı için iklimin normal seyrinin önemli olduğunu vurgulayan Canbay, "Bu bölgede arıların en az 3 ay civarında salkımda olması gerekmekteydi. Ocak ayı sonu itibarıyla salkıma düşmemiş. Bunun olumsuzluklarını arıcılarımız sonbaharın çıkışında yaşamış olacak. Arıcılık sektöründe sıcaklık değişkenleri çok önemlidir. Özellikle bu bölgede kış mevsimi dediğimiz 3 ay içerisindeki sıcaklıkların 10 derece altında seyretmesi arıcılık için önemlidir" şeklinde konuştu.

‘Özel desteklere ihtiyacımız var’

Son üç yılda bölgedeki rekoltenin küresel ısınmanın etkisiyle düştüğünü belirten Canbay, bu durumun sektöre ve ekolojik dengeye zarar verebileceğini ifade etti. Arıcılık sektörünün küresel ısınma ve iklim değişikliği ile başa çıkabilmesi için özel desteklere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Canbay, "Tarım Bakanlığı’nın iklim değişikliği üzerinde arıcılıkta sürdürülebilirlik noktasında farklı desteklerle öne çıkması lazım. Bu desteklerle öne çıktığı zaman en azından sektörün bu tür olumsuzlara karşı mukavemet gücü artar" dedi.

Bu gelişmeler, sadece arıcılık sektörünün değil, aynı zamanda ekolojik denge ve diğer canlı hayatı üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilecek. Elde edilen düşük verim, sadece sektöre değil, aynı zamanda ekosistemdeki diğer canlılara da etki edebilir.

Yorumlar (0)