Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı: İşte 10 soruda kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Kurban Bayramı'na kavuşmak için gün sayan Müslümanlar, bu yıl 16 Haziran'da başlayacak olan bayram ile birlikte kurban ibadetlerini yerine getirebilecek. İşte, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar…

YAŞAM 24.05.2024, 10:03 25.05.2024, 09:18 Şeyda Gül
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı: İşte 10 soruda kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

İslam dünyasında Kurban Bayramı bu yıl 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Müslümanların Allah'ın rızasını kazanmak için ibadet amacıyla belirli şartları taşıyan kurbanlık hayvanlar usulüne uygun kesilecek. Müslümanlar, kesme sürecini 4 günlük Kurban Bayramı süresince gerçekleştirebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan alınan bilgilere göre kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar belli oldu. İşte, 10 soruda kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar...

1- Kesim gerçekleşmeksizin yalnızca bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçer mi?

Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için gerekli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi şartı bulunurken, kesim gerçekleşmeksizin yalnızca bağışta bulunmanın veya sadaka vermenin kurban ibadeti yerine geçmediği ifade edildi. Bilinenin aksine "Kesimsiz kurban bağışı" adı altında yapılan bağışların hiçbir dini dayanağı bulunmuyor. Yani kesimsiz kurban bağışları kurban sayılmıyor.

2- Bir kurban hissesine birden fazla kişi ortak olabilir mi?

Kurbanlık hayvan hisseler halinde kesilebilmektedir. Ancak bir kurban hissesi sadece bir kişi için geçerlidir. İmkanı olmayan birden fazla kişi, tek kişilik bir hisseye ortak olamamaktadır. Durumu olmayan kişilerin tek hisseye ortak girebileceği anlayışı dinen doğru değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması durumunda kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılmamaktadır. Bu nedenle vekaletle kurban kesen kurum ya da kuruluşlar kurbanı kendi adlarına değil, sadece vekalet veren kişiler adına kurbanı kesebilmektedir.

3- Kabir veya ölü kurbanı var mı?

İslam'da ölü kurbanı ya da kabir kurbanı adıyla bir kurban türü kesinlikle bulunmamaktadır. Vefat eden kişinin şayet vasiyeti yoksa onun adına udhiyye (Kurban Bayramı'nda hac dışında kesilen kurban) kesilmesi gerekmemektedir.

4- Kadınlar ve evli olmayanlar kurban kesebilir mi?

Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri de bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Kurban kesim işlemini kadınların yapamayacağı anlayışı da doğru olmazken, kesme becerisine sahip olan kişinin erkek ya da kadın olmasının dinen hiçbir önemi bulunmamaktadır.

5- Büyükbaş kurbanlıkların hissedar sayısının tekli sayılarda mı olması gerekiyor?

Büyükbaş bir kurbanlığın hissedar sayısının tek satı olma şartı da bilinen yanlışlar arasındadır. Yani, Kurban hissedarının 3, 5, 7 gibi tekli sayılarda olması gerektiği anlayışı doğru değildir. Bir büyükbaş hayvana 7 kişi ortak olabildiği gibi 6 ve daha az sayıda ortakla kesilmesi de dinen uygundur. Burada önemli olan her birinin hissesinin yedide birden az olmamasıdır.

6- Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire mi dağıtılması gerekiyor?

Kurban etlerinin mutlaka 7 fakire dağıtılması gerektiği de bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Kişi udhiyye kurbanını kestikten sonra bunun bir kısmını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıktan sonra bir kısmını akraba ve komşularına verebilir. Ardından kişiler kurbanın geriye kalan kısmını kendi evi için kullanabilir. Bu hüküm sadece adak olmayan udhiyye kurbanlarıyla ilgilidir ve vekaletle kurban kesen kuruluşlar da udhiyye kurbanlarının etlerini söz verdikleri yerlerin dışına dağıtmamalıdır. Yani vekalet verilen kuruşuşların vekalete aykırı davranmamaları gerekmektedir.

7- Adak veya akika niyetiyle kurbana iştirak edilebilir mi?

Kurbanlık hayvana ortak olanların niyetleri birbirinden farklı olamaz anlayışı da tamamen yanlıştır. Bazılarının adak veya akika niyetiyle kurbana iştirak etmesinin kurbana herhangi bir engeli bulunmamaktadır. Kurbanın geçerli olması için ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olması yeterlidir.

8- Yolculuk halinde olanların kestiği kurbanlar geçerli mi?

Seferi (yolcu) olanın kestiği kurbanın geçersiz olduğu anlayışı doğru değildir ve bir kimsenin misafir olarak gittiği köyünde veya başka bir yerde kestiği kurban geçerli sayılmaktadır. Bu şekilde kurban kesen kişinin, daha sonra bayram günleri içinde yaşadığı yere dönünce yeniden kurban kesmesi gerekmemektedir.

9- Kurban kanı alına ya da araç lastiğine sürülür mü?

En bilinen yanlışlardan bir tanesi de kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesidir. Bu inancında kurban ibadetinde yeri bulunmamaktadır.

10- Adak, akika ve şükür kurbanlarında yaş şartları gerekli değil mi?

Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler her kurbanlık için aynıdır.  Bu sebeple toplum arasındaki adak, akika veya şükür olarak kurban edilecek hayvanlarda, yaş gibi bazı şartların gerekli olmadığı inancı yanlıştır.

Yorumlar (0)