Japon deprem uzmanı Moriwaki’den korkutan deprem sinyali

Siirt Üniversitesi'nde deprem sempozyumunda konuşan Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem olabilir” uyarısında bulundu.

YAŞAM 28.05.2024, 18:04 Melina Ay
Japon deprem uzmanı Moriwaki’den korkutan deprem sinyali

Üniversitenin İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"nda konuşan Yoshinori Moriwaki, Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ancak kentte 7'nin üzerinde bir depremin yaşanmasının beklenmediğini belirtti. Moriwaki, bundan sonra da Siirt'te büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Batı Anadolu'da uzun süredir deprem olmadığını da vurgulayan Moriwaki, bunun burada hiç deprem olmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti.

“Türkiye’de nerede deprem bekliyoruz diye soracak olursanız, Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hatlarında deprem olabilir," diyen Moriwaki, "Siirt hem birinci hem de ikinci derece deprem bölgesi kuşağındadır. 1800'lü yıllarda Siirt'te 6 büyüklüğünde bir deprem oldu. 2021 ve 2023 yıllarında da depremler yaşandı, ancak 7 büyüklüğünde bir deprem olmadı ve olacağını da beklemiyoruz. Hatay’da yaşanan depremden sonra fay hattı rahatlamış görünüyor. Deprem anında dua ediyorsunuz, fakat öncesinde depreme dayanıklı ve düzgün yapılar inşa etmelisiniz. Çünkü dürüst ve sağlam yapılar olsa binalar çökmeyecek. Türkiye’deki fay hatları, Japonya'dakilerle aynıdır. Türkiye’de de bizim gibi sağlam ve düzgün yapılar inşa edilmelidir” dedi.

Deprem eğitimlerine değinen Moriwaki, Japonya’da en az ayda bir kez deprem tatbikatı yapıldığını belirterek, Türkiye’de bu tatbikatların yılda bir kez yapılmasının yeterli olmadığını ve sürekli tekrarlanması gerektiğini vurguladı. Siirt kültürünü beğendiğini ifade eden Moriwaki, “Fıstık ve balı Japonya’ya götürmek istiyorum. Fıstığı çok severim ve her zaman yerim. Sabah kahvaltısında mutlaka bal tüketirim. Dün dolma yedim ve çok beğendim. Yumurta kabuğunun içindeki dolma da çok lezzetliydi” açıklamalarında bulundu.

Program, Moriwaki ile çekilen hatıra fotoğrafları ile sonra erdi.

Yorumlar (0)