Bakan Koca'dan Cenevre'de Gazze mesajı: Tüm dünya vahim gerçeğe uyandı

Gazze'de yaşananlar hakkında Cenevre’de konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tüm dünya şimdi vahim gerçeğe uyanılmış durumda. Gelişmiş olduğu iddia edilen ülkelerin insani değerlerde çok geri olduğu görüldü” dedi.

GÜNDEM 28.05.2024, 18:34 Şeyda Gül
Bakan Koca'dan Cenevre'de Gazze mesajı: Tüm dünya vahim gerçeğe uyandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cenevre'de düzenlenen Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) 77. Oturumu'nda hitap etti. Bakan olmanın yanı sıra bir çocuk hekimi, baba ve evlat olarak burada olduğunu belirten Bakan Koca, konuşmasına başka bir şekilde başlamanın, yaşanan trajik şartlar karşısında bana pek mümkün görünmediğini dile getirdi. Bakan Koca, 21. yüzyılın ilk çeyreğinin tamamlandığını ve şu an yeryüzünde bütün insani konuların tehdit altında olduğunu ifade etti.

Sözde ileri denen demokrasiler, toplumların sesine kulak tıkadılar

İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye değinen Bakan Koca, Gazze'de insanlığın onurunun herkesin gözleri önünde, üstünde tepine tepine yok edilmekte olduğunu ifade etti. “Bizim insanlığımız nerede? Biz nasıl insanlar olduk da çocuklar ölürken uyuyabiliyoruz?” diye soran Bakan Koca, tüm dünyanın uzun yıllar boyunca 'insan hakları' söylemleri ile sadece düş görmüş, şimdi vahim gerçeğe uyanılmış durumda olduğunu söyledi. Gelişmiş olduğu iddia edilen ülkelerin insani değerlerde çok geri olduğunun görüldüğünü anlatan Bakan Koca, en ilkel yöntemlerle çocuklar, bebekler katledilirken, sessizliklerini korumayı tercih ettiğini vurguladı. Sözde ileri denen demokrasilerin toplumların sesine kulak tıkadığını kaydeden Bakan Koca, “Hepimiz bu kara ve karanlık tarihin mahkumlarıyız” dedi.

Bu trajedi son bulmadıkça yarın ıçın hiçbir insanın onurunu koruyabileceğinin garantisi kalmamıştır

Hastane bombalamak için meşru neden olamayacağını vurgulayan Bakan Koca, siviller, hastalar, doktorlar ve hastaneler bombaların hedefi olurken insanlığın susamayacağını kaydetti. “Utanmalıyız, yüzüne bakmaya kıyamayacağımız masum çocukların yüzüne bakacak halimiz kalmadı. İnsanlığın şeref ve haysiyeti üzerine ölüm kusanlar utanmıyor” diyen Bakan Koca, yapabilecek bir şey yoksa bari onların yerine utandıklarını aktardı. İnsanlığın vicdanının darağacında olduğunu anlatan Bakan Koca, bu trajedinin son bulmadıkça yarın için hiçbir insanın onurunu koruyabileceğinin garantisinin kalmadığını söyledi. Küresel tiyatroların iflas ettiğini dile getiren Bakan Koca, “Neyi bekliyoruz? Bu salonun tamamı, hepimiz, tüm insanlık, sessiz kalarak suça ortak oluyoruz. İnsanlık, güçlü olana eğilmekten kurtulup onuru için ayağa kalkmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)