İstihare namazı nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır? 

İstihare, kişinin yapmayı planladığı bir eylemin ya da almak üzere olduğu bir kararın kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda, manevi dünyadan bir işaret alabilmek umuduyla yatmadan önce yaptığı ibadetlerdir. Peki, istihareye nasıl yatılır? İstihare namazı nasıl kılınır? İşte detaylar…

YAŞAM 02.09.2022, 11:48 03.09.2022, 08:59
İstihare namazı nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır? 

İstihare kelime olarak, ‘hayırlı olanı arzulamak’ anlamına gelir. İnsanlar, kendileri ile ilgili önemli bir seçim yapacakları ya da ciddi bir meselede karar alacakları zaman, bazen tereddüt yaşarlar ve hangi yolun kendisi için daha uygun olduğunu kestiremezler. Bunu için birçok kişi istihareye yatarak manevi dünyada olumlu veya olumsuz bir işaret arar. 

İstihareye yatmak ne demektir?


Bir eylemin ya da bir kararın hayırlı olup olmadığını konusunda manevi dünyadan işaret alabilmek için öncelikle abdest alınıp istihare namazı kılınır. Ardından dua edilerek, istihareye yatılır. İstihareye yatmak, İslam’da oldukça önemli bir yere sahiptir. Hadis kaynaklarında da istihare ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Hz. Muhammed’in de istihare namazı duası ile tavsiyeleri bulunmaktadır. 

İstihare namazı nasıl kılınır? (2 rekatlık istihare namazı kılınışı)


1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir.

"Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır ve namaza başlanır.

Subhaneke okunur.

Euzü-besmele çekilir.

Fatiha okunur.

Kâfurun Suresi okunur.

Rükûa gidilir.

Secdeye gidilir, ardından doğrularak tekrar secdeye gidilir.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama durulur.

Besmele çekilir.

Fatiha okunur.

İhlas Suresi okunur. 

Rükûa gidilir.

Secdeye gidilir, ardından doğrularak tekrar secdeye gidilir.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.

 "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır. 

İstihare nasıl yapılır?
 

Hz. Muhammed tarafından da sık sık yapılan istihareye ilk kez yatmak isteyenler, arama motorlarına “İstihare nasıl yapılır?” şeklinde sorular yazarak bilgi edinmeye çalışıyorlar. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki, istihare başka bir kişiye yaptırılmaz. Gerçekleştirilecek her eylem ve alınacak her karar öncesi istihareye yatmak önemli bir sünnettir ve oldukça hayırlıdır. Öncelikle istihare namazı kılınır ve ardından duası yapılır. Zorunluluk olmaması durumunda kimseyle konuşmadan abdestli bir şekilde kıbleye dönülüp yatılır. Rüya görülse de görülmese de, 1 hafta boyunca istihareye devam edilir. Rüyada yeşil veya beyaz renk görmek hayra alamettir. Kırmızı ve siyah görmek ise şerrin habercisi olarak anlaşılır. Eğer rüyada hiçbir şey görülmezse, bu kez uyandıktan sonraki hissiyata bakılır. 

İstihare namazı duası Arapça nasıl okunur?


"Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi.Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih."

(Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344)

İstihare namazı duasının Türkçe anlamı nedir?


“Allah'ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”

(Buhârî, Teheccüd, 25; Da'avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

İstihare hangi durumlarda yapılır?
 

İstihare, hayatın içindeki birçok tereddüt halinde veya alınacak olan karar öncesinde yapılabilir. Genel olarak istihareye yatılması gereken konular ise şunlardır:

Evlilik kararı almak üzereyken,

Ev satın alırken,

Yeni bir işletme açarken,

Yeni bir işe başlarken,

Kötü ve zararlı bir uğraştan kurtulmak amacıyla.

Yorumlar (0)