Hiç kullanmadığı kredi kartı yüzünden hayatı karardı

Bursa’da yaşayan emekli işçinin mobil bankacılık hesabını ele geçiren kişi veya kişiler tarafından 49 kez kredi çekip yaklaşık 452 bin TL borçlandırıldı.

YAŞAM 23.01.2024, 14:41 24.01.2024, 11:52 Şeyda Gül
Hiç kullanmadığı kredi kartı yüzünden hayatı karardı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki İrfan Kahraman, Aralık ayında hiç kullanmadığı kredi kartını ilk kez alışveriş için kullanmak istedi. Kullanırken bakiye yetersiz uyarısını alınca şaşıran Kahraman, banka müşteri temsilcisini arayarak hesabından birçok kez para çekildiğinin bilgisini aldı. 49 kez hesabından para çekilen mobilya firmasından emekli işçi Kahraman, toplamda çekilen 452 bin TL’nin 300 farklı hesaba gönderildiğini öğrenince karakolun yolunu tutarak şikayetçi oldu.

Kısa sürede 452 bin lirası gitti

Yaşadıkları olayı İHA muhabirlerine anlatan Kahraman, Aralık ayında hiç kullanmadığı bir kredi kartı olduğunu söyledi. Kullanmaya kalktığında bakiye yetersiz yanıtını aldığını vurgulayan Kahraman, kartın limitinin 20 bin lira olduğunu söyledi. Tamamını ele geçirdiklerini ve hesabından 452 bin liraya yakın para çekildiğinin belirlendiğini kaydeden Kahraman, bankanın hiç bir bildiri vermediğini belirtti. Bu para yaklaşık 300 farklı IBAN’a gönderdiklerini anlatan Kahraman, kartı öğrendiğinde hemen müşteri hizmetlerini arayarak bloke ettirdiğini dile getirdi. Emniyete gidip suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Kahraman, aynı günde 2-3 kere para çekildiği günler olduğunu söyledi. Dekontta öyle göründüğünü ve paraların nakit avans olarak çekildiğini ifade eden Kahraman, 20, 30, 40 lira olarak çekip farklı kişilere gönderdiklerini vurguladı. 20 bin liralık limitinin artırılarak 452 bin liraya kadar çıkarıldığını belirten Kahraman, “Bana hiçbir şekilde bildirim gelmedi 30 senedir çalışıyorum. Kredi çekip ev aldım ve işlemediğim borç yüzünden evimin gitmesinden korkuyorum. Kartı öğrendikten sonra eşim rahatsızdı. İyice psikolojik çöküntüye uğradık, düzenimiz kalmadı. Gereken neyse yapılmasını istiyorum” dedi.

Hayata tekrar tutunmuşken şu yaşadıklarıma bak

Eşinin hesabından para çekildiği için zor durumda olduklarını belirten Hanife Kahraman, evini almak için geçmişte büyük zorluklar çektiğini söyledi. “Ben meyve topladım evimi ödeyebilmek için. Neler yaşadım, neler gördüm. Mağdur ettiler bizi. Ben kimsenin hakkına girmedim. Neden onlar bizim hakkımıza girdi? Ben zaten hastalık içerisindeyim” diyen kadın, yaşadıklarının kendisini mahvettiğini söyledi. “Şu halime bakın, ayakta zor duruyorum. Bu yaşadıklarım reva mı” diye soran kadın, oturduğu yerden olmadık insanların kendilerini dolandırdığını ifade etti. 10 senedir oturduğu mahallede kimsenin hakkına girmediğini anlatan kadın, “Allah sorsun, ne diyeceğimi bilmiyorum, çok zoruma gidiyor. Ben hiç kimsenin hakkına girmesin. Ben çoluğumu, çocuğumu tarlalarda büyüttüm hiç haram lokma yedirmedim. Ameliyat olacağım, ben kocamı mı kayırayım, oğlumu mu? 12 kez ameliyat oldum. Hayata tekrar tutunmuşken şu yaşadıklarıma bak” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Konuyu yargı yoluna taşıyacağız

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan avukat Hasan Balyoz ise bir gün bir alışveriş esnasında kartını kullanmaya çalışan müvekkilinin, bakiyesinin yetersiz uyarısı aldığını söyledi. Hemen akabinde bankaya bildirdiğini ve bunun nedenini bankaya sorduğunda kredi kartının kullanılmış olduğunu yarım milyona yakın paranın defalarca kez, 300 farklı hesaba, Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtıldığını söylediklerini kaydeden avukat Balyoz, sonrasında müvekkilinin suç duyurusunda bulunduğunu ve bankayı arayıp hesaplarını kapattırdığını vurguladı. Kredi kartlarına bloke istediğini ve bunun akabinde gerekli yerlere ve bankaya müracaatta bulunduklarını söyleyen avukat Balyoz, ancak geçen zaman içerisinde bankadan herhangi bir geri dönüş sağlanmadığını ifade etti. “Biz bunu yargı yoluna taşıyacağız. Burada müvekkilimin herhangi bir şekilde kusuru yok” diyen avukat Balyoz, tüketicilerin mevduatlarını, hesaplarını teminat altına almak ve güvende tutmanın bankanın sorumluluğunda olduğunu aktardı.

Emsal kararlar aynı bizim yönümüzde

Ufak bir işlem yapmak istenildiğinde dahi bir onay kodu geldiğini ve sizin müşteri hizmetlerinin şüpheli işlem yapıldığına dair arama yaparak sizden onay istediğini söyleyen avukat Balyoz, “Burada yaklaşık 300 farklı hesaba, Türkiye’nin dört bir tarafına küçük miktarlarda krediler çekilerek dağıtılmış ve banka hiçbir şekilde bunu müvekkilimi bildirmemiştir. Tüketiciye bunu bildirmesi en azından bir onay kodu alması gerekirken banka bu güveni sağlayamamış. Biz bu doğrultuda mahkemeye başvuracağız. Emsal kararlar aynı bizim yönümüzde ve bu işlemleri iptal ettireceğiz. Mağduriyetimizin giderileceğini düşünüyoruz. Bu tür dolandırıcılıklar karşı bütün vatandaşlarımızı uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)