Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji'den yoğun kar yağışı uyarısı

Meteoroloji’den yapılan açıklamada bazı illerde kuvvetli kar yağışı beklendiğinden bu illerde yaşayanlara önemli uyarılarda bulunuldu.

YAŞAM 06.02.2024, 08:36 Şeyda Gül
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji'den yoğun kar yağışı uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 6 Şubat Salı gününe ilişkin hava tahmin durumunu yayımlandı. Buna göre, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu'nun kuzey ile Tokat ve Sinop çevrelerinde ise aralıklı yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Buzlanma ve don olayına dikkat

Genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülecek olan yağışların, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor. Trabzon, Bayburt ve Kars çevrelerinde kuvvetli görülmesi beklenen yağışların, Rize, Artvin ve Ardahan çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ile doğu kesimlerde yer yer pus ve sis ile birlikte buzlanma ve don olayı beklendiği kaydedilirken, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunduğu kaydedildi.

Hava sıcaklığı

İç ve doğu kesimlerde artacağı beklenen hava sıcaklıklarının diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı kaydedildi. Sıcaklıkların genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Rüzgar

Genellikle batı ve güneybatı, Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi beklenen rüzgarın, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Meteoroloji’den yapılan uyarıda, “Rüzgar sebebiyle yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yoğun kar yağışı uyarısı

Bayburt çevreleri, Erzurum ve Kars illerinin kuzeyinde kuvvetli (10-20 cm), Ardahan’da yoğun (20-50 cm) kar yağışı beklendiğini ifade edilen uyarıda, bölgede rüzgarın batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği öngörülüyor. Trabzon çevrelerinde ise kuvvetli, doğu ilçeleri ağırlıklı olmak üzere Rize ile Artvin’in kuzeyinde çok kuvvetli yağmur ve sağanak (51-75kg/m2), 700 m rakım üzeri yükseklerinde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı (20-60 cm) bekleniyor

Bu sebeple kuvvetli ve yoğun kar yağışla birlikte ulaşımda aksamalar, yükseklerde buzlanma ve don, tipi, eğimli ve kar örtüsünün yüksek olduğu bölgelerde çığ, don, tipi, sel, heyelan, su baskını ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altı çizildi.

Yorumlar (0)