6 kişi hayatını kaybetmişti: Bilirkişi raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 6 kişiyle ilgili Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, olaya dair detayları ortaya koydu.

YAŞAM 07.02.2024, 12:01 08.02.2024, 09:08 Buse Önder
6 kişi hayatını kaybetmişti: Bilirkişi raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı

4 Mayıs 2023 tarihinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 6 kişiyle ilgili Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, kaza öncesinde yaşanan çeşitli ihmalleri ortaya koyarak dikkat çekici detaylar sundu.

Kazanın, bir yolcu midibüsünün yokuştan inerken virajda kontrolünü kaybetmesi sonucu evin duvarına çarpması ve devrilmesiyle meydana geldiği hatırlatılarak, raporun bu trajik olayın ardındaki nedenleri aydınlatma amacını taşıdığı vurgulandı.

Kapasitenin üstünde yolcu aldı

Bilirkişi raporunda öne çıkan detaylardan biri, kazadan saatler önce sürücü Adem B.'nin teslim aldığı aracın frenlerinde meydana gelen sertleşmeyi ilgililere bildirmesine rağmen yola devam ettiği gerçeği oldu.

Aracın kapasitesi üzerinde ayakta yolcu alındığı, rutin bakımların usulüne uygun yapılmadığı, kronik fren arızasının giderilmediği ve arka fren mekanizmasında yağ kaçağı tespit edildiği gibi bir dizi ihmalin tespit edilmesi, kaza öncesinde yaşanan ihmaller zincirini gözler önüne serdi.

Sürücü ‘tali’ kusurlu bulundu

Sürüş emniyeti bulunmayan aracın trafiğe çıkmasının kazaya zemin hazırladığı belirtilmiş; teknik incelemeler sonucunda aracın kompresörünün yeterli hava basıncı üretemediği, fren sisteminin etkili çalışmadığı ve aracın trafiğe çıkmasıyla ilgili bir dizi sorunun bulunduğu ifade edildi.

Bilirkişi raporu aynı zamanda kazanın meydana gelmesinde belediye bünyesindeki ilgili şirket TULAŞ'ın "asli" kusurlu, sürücü Adem B.'nin ise "tali" kusurlu olduğu sonucuna vardı. Sürücünün dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışları nedeniyle tali kusurunun bulunduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Adem B. (37) yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu midibüsü, yokuştan inerken virajda kontrolünü kaybederek yol kenarındaki evin duvarına çarptı ve devrildi. Meydana gelen kazada Fadime Akgün (55), Azra Akgün (4), Yusuf Değirmenci (65), Ayşe Zengin (55), Neriman Aslan (67) ve Emine Bayraktar (66) hayatını kaybetti; 37 kişi ise yaralandı. Tedavileri tamamlanan bazı yaralılar taburcu edildi.

Kazaya dair adli ve idari soruşturmalar devam ederken, Adem B. isimli sürücü, "taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklanmış ancak daha sonra cezaevinden tahliye edilmişti.

Yorumlar (0)