25 il için meteorolojik uyarı geldi: Gök gürültülü sağanak ve kar yağışı etkili olacak

Meteoroloji’den 25 il için sarı ve turuncu kodlu yapılan uyarıda yağışların, Batı ve Doğu Karadeniz, Toroslar mevkii ve Doğu Anadolu'da kar şeklinde olması beklendiği kaydedildi. 13 ilde ise yağışların çok kuvvetli ve şiddetli sağanak şeklinde beklendiğinin altı çizildi.

YAŞAM 16.01.2024, 08:49 Şeyda Gül
25 il için meteorolojik uyarı geldi: Gök gürültülü sağanak ve kar yağışı etkili olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 16 Ocak Salı gününe ilişkin hava tahmin raporunu paylaştı. Buna göre, yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Doğu Anadolu'nun güneydoğusu hariç diğer bölgelerin yağışlı geçeceği tahmin edilirken, yağışların Batı ve Doğu Karadeniz'in yüksekleri, Toroslar mevkii ve Doğu Anadolu'da kar şeklinde görülmesi tahmin ediliyor. Diğer yerlerde ise yağmur ve sağanak şeklindeki yağışların, Antalya’nın doğusu, Kaş, Finike ve Demre ilçeleri, Mersin’in batı ilçeleri, İzmir, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in batı ilçelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olmadı bekleniyor. Sinop hariç Batı Karadeniz, Çanakkale’nin güneyi ile zamanla Balıkesir, Bursa, Bilecik, Sakarya, Antalya merkez, Adana’nın doğusu, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş çevrelerinde ise yağışların kuvvetli olması öngörülüyor.

Çığ tehlikesi bulunuyor

Yurdun iç ve doğu kesimlerinde pus ve yer yer sis hadisesi beklenirken, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunduğu kaydedildi.

Hava sıcaklığı

Kuzey ve güney kesimlerde 4 ila 6 derece artacağı beklenen hava sıcaklıklarında diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar

Genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi beklenen rüzgarın, Marmara ve Ege ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olarak (50-80 km/sa) esmesi öngörülüyor. Yüksek kesimleri başta olmak üzere Trabzon, Rize, Giresun, Ordu ve Samsun çevreleri ile zamanla Sinop'un iç kesimleri, Çorum, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bolu ve Karabük çevrelerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat, yüksekleri 90 km/saat) beklendiği vurgulandı. Bu sebeple rüzgara ilişkin yapılan uyarılarda “Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışlara ilişkin yapılan uyarıda, Antalya’nın doğusu, Kaş, Finike ve Demre ilçeleri, Mersin’in batı ilçeleri, Aydın, İzmir, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in batı ilçelerinde çok kuvvetli ve şiddetli, Çanakkale’nin güneyi ile zamanla Batı Karadeniz, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Antalya merkez, Adana’nın doğusu, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinin altı çizildi. Bu sebeple oluşabilecek ulaşımda aksamalar, su baskını vb. olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

Sarı ve turuncu kodla uyarı yapılan iller

“Adana, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Giresun, Hatay, Mersin, İzmir, Kastamonu, Manisa, Maraş, Muğla, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Karabük ve Osmaniye”

Yorumlar (0)