Yeşillenme hastalığı dehşet saçıyor... "Tüm bahçeleri kaybedebiliriz!"

33 ülkede dehşete sebep olan narenciyede yeşillenme hastalığı, Kuzey Kıbrıs'ta da görüldü. Türkiye'nin narenciye üretiminin yarısının yapıldığı Adana'daki çiftçileri telaş sardı. Tedbir alınması için yetkililere çağrı yapıldı. "Kuzey Kıbrıs'tan ürün ithali durdurulmalı." diyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Yeşillenme hastalığının ilacı yok. 5 ila 8 yıl içine tüm bahçelerimizi kaybedebiliriz." uyarısını yaptı.

TARIM 27.02.2024, 12:06 28.02.2024, 11:02 Hakan Öksüz
Yeşillenme hastalığı dehşet saçıyor... "Tüm bahçeleri kaybedebiliriz!"

Narenciyede yeşillenmeye sebep olan hastalık, çiftçileri alarma geçirdi. Hastalığın 33 ülkede tespit edildiği bildirildi. Yılda ortalama 3 milyon 200 bin ton narenciye üretimi yapılan Adana'daki çiftçiler, yetkililere çağrıda bulundu. Asya turunçgil psillidi (diaphorina citri) isimli böcek türü üzerinden hızlı şekilde yayılabilen hastalık için tedbir alınması istendi.

Kuzey Kıbrıs'ta ortaya çıkması

Yeşillenme hastalığının Kuzey Kıbrıs'ta ortaya çıkması, bölgeye bir hayli yakın olan Adana'daki çiftçileri endişelendirdi. Ülkenin ekolojik koşulları da değerlendirildiğinde, turunçgil yeşillenme hastalığının Türkiye'ye yayılması durumunda tarımda felaket yaşanabilir. Bu zararlı böcek türünün Türkiye'de popülasyonunu hızla artırabileceği, bunun da ağaç ölümleri ve ürün kaybını beraberinde getirebileceği kaydedildi.

"Akdeniz meyve sineğinden bile daha beter"

Hastalığa yol açan zararlı böcek türünün işlenmemiş meyve ticareti ile yayıldığını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Henüz Türkiye'ye sıçramasa da 33 ülkeye yayıldı bu hastalık. Vektör böceklerin taşıdığı bakteriler, yeşillenme hastalığına sebebiyet veriyor. Hastalığın yayılma hızı yüksek. Akdeniz meyve sineğinden bile daha beter olduğunu söyleyebiliriz. Kimyasallar kullanarak Akdeniz meyve sineğinden kurtulabiliyoruz ancak yeşillenme hastalığının ilacı yok." dedi.

"Kuzey Kıbrıs'tan ürün ithali durdurulmalı"

Hastalığın Kıbrıs'ta da görüldüğünü vurgulayan Mehmet Akın Doğan, "Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye'ye ürün sokulmamalı. Kıbrıs'tan buraya narenciye taşıyan iki firma var şu an. Kıbrıs'da Tarım Bakanlığı da kontrollerini gerçekleştiriyor. Dezenfekte ve fümigasyon işlemleri yapılıyor ama kamyon ile bahçelere giren tırlara yapışan böcekler, etrafa yayılabiliyor. Böyle bir şey olursa narenciyeyi kurtaramayız." ifadelerini kullandı.

"5 ila 8 yıl içine tüm bahçelerimizi kaybedebiliriz"

Yeşillenme hastalığının, narenciye üretim merkezlerinden olan Adana'da görülmesi durumunda ekonominin ciddi şekilde zarar göreceğine vurgu yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Adana'da narenciye ekimi yapılan 850 bin dönüm  alan var. Bu yıl beklentilerin üzerinde, 3 milyon 200 bin ton rekolte elde ettik. Ülkemizin narenciye üretiminin yarısı Adana'da yapılıyor. Milyonlarca insan bu işten para kazanıyor. Eğer bakteriler burada görülürse, tüm bahçelerimizi 5 ila 8 yıl içine kaybederiz." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)