Kenevir atıklarından hayvan yemi üretilecek

OMÜ'de (Ondokuz Mayıs Üniversitesi) kenevir bitkisinin hasadının ardından kalan atıklardan yapılacak olan hayvan yemiyle metan gazının azaltılmasının yanı sıra süt ve et veriminin yükseltilmesi amaçlanıyor.

TARIM 22.01.2024, 21:29 23.01.2024, 17:56
Kenevir atıklarından hayvan yemi üretilecek

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Kılıç yürütücülüğünde hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Faaliyetlerin üç senede tamamlanması öngörülen projede OMÜ öğretim mensupları Doç. Dr. Levent Mercan, Prof. Dr. İsmet Boz, Prof. Dr. İsmail Kaya, Prof. Dr. Mehmet Akif Çam, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç'a ek olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Boğa danışmanlık yapıyor. Projeye, lisans ve lisansüstü seviyede dört öğrenci de katılıyor.



"Global ısınmayı önleyebiliriz"

Prof. Dr. Ünal Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Kenevirin hasadı esnasında bazı bölümler imha ediliyor. Bu bölümler geviş getiren hayvanlarda sür verimi artırıyor, metan gazı üretimini ise azaltıyor. Bu çerçevede keneviri kullanabileceğimizi düşündük.

Yalnızca kenevir kullanarak metan gazı üretimini azaltamayız. Keneviri katkı maddesi olarak kullanacağız. Yemdeki metan üretimi azalacak, yemle birlikte israf olan enerji kaybolmayacak ve hayvanın süt ve et verimi artacak. Hayvanların metan üretimini azaltarak global ısınmayı önleyebilir ve yemin daha etkili kullanılmasını sağlayabiliriz."



"Türkiye'de öncü olacak"

Doç. Dr. Mercan ise "Ürettiğimiz yemlerle beslenen hayvandan alınacak sıvılara bakarak metan gazı seviyesini kontrol edeceğiz. Bu çalışma Türkiye'de öncü olacak. Hayvanlardan alınan işkembe sıvısı numunelerinin ihtiva ettiği mikroorganizmalar üzerine, yeme kenevir eklemesinin nasıl etki edeceğini moleküler seviyede analiz edeceğiz. Hayvanların kenevir ihtiva eden yemleri yedikten sonra durumlarındaki değişikliği belirlemeyi amaçlıyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)