Fındıkta sıcak hava tehlikesi! Alınması gereken önlemler sıralandı

Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, fındıkta rekolte kaybı riskini ortaya çıkardı. "Fındığın soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa verim düşer." diyen Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, don olayına karşı alınacak bazı önlemleri sıraladı.

TARIM 01.03.2024, 09:47 02.03.2024, 11:53 Hakan Öksüz
Fındıkta sıcak hava tehlikesi! Alınması gereken önlemler sıralandı

Şubat ayında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerindeydi. Bahar havası yaşanan bölgelerden biri de Karadeniz oldu. Hava sıcaklıklarının baharı andırması, Karadeniz'de yetişen fındık için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyordu.

"Fındığın soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa verim düşer"

Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, yüksek hava sıcaklıklarının fındıkta verim düşüşüne sebep olacağını kaydetti. Pehlevan, "Fındık soğuklanmaya ihtiyaç duyar. Bu da hava sıcaklığının sıfır ile 7 santigrat derece arasında olmasını gerektirir. Bitki çeşidine göre bu ihtiyacın süresi değişir. Bazı bitkiler yıll içinde 400 saat, bazıları bin 200 saat soğuklanmaya ihtiyaç duyabilir. Yeterli soğuklanma sayesinde fındıkta verim artar. Hava sıcaklıklarının yüksek kalması, fındıkta verim kaybını kaçınılmaz hale getiriyor." dedi.

"Erken püsküllenen fındık, ilkbahar donlarında zarar görür"

Hava sıcaklıklarına aldanıp erken püsküllenen fındık ağaçlarının tomurcuklarının, olası bir don durumunda zarar göreceğini aktaran Cemil Pehlevan, "Sıcak hava nedeniyle erken açan fındık, ilkbahar donlarında zarar görür. Eksi 2 dereceden daha düşük hava sıcaklıkları, tomurcuklara hasar vermektedir. Dişi ve erkek çiçeklerin aynı anda açması da çok önemli." ifadelerini kullandı.

Dona karşı alınacak bazı önlemler

Fındık üreticilerinin sonbahar aylarında bakım yaparak ağacı kışa hazırlaması gerektiğine vurgu yapan Pehlevan, "Yaprak ve toprak analizlerinin sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı. Gece saatlerinde meydana gelebilecek dona karşı dikkatli olunmalı. Tarım Orman Bakanlığının ruhsat verdiği, dondan koruyan bir ürün yok. Bitkinin geç uyanmasını sağlayan düzenleyicilere başvurulabilir. Bu düzenleyiciler, donun etkisinden korumaz ama hasarın şiddetini azaltır. Meteorolojinin aktarımlarının takip edilmesi, don yaşanacak gecelerde fındık zurufu, saman ve sap yakarak bahçeyi dumanlandırmak gerekiyor. Toprağın üzerine plastik örtü ya da hasır örtülebilir. Havaya su buharı püskürtmek, bahçenin bazı yerlerine konulacak vantilatör ile hava sirkülasyonu yapmak da don zararını minimuma indirebilir." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)