Bakan Kirişci, buğday rekoltesi tahminini paylaştı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş'ın Peynirdere Mahallesi kırsalındaki bir çiftlikte basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Bu yıl beklenen buğday rekoltesini açıklayan Kirişci, buğdayda gümrük vergisinin yüzde 0'dan yüzde 130'a yükseltilmesinin çiftçilere sağladığı faydalara değindi.

TARIM 24.05.2023, 12:27 Hakan Öksüz
Bakan Kirişci, buğday rekoltesi tahminini paylaştı

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Peynirdere Mahallesi kırsalında yer alan bir buğday tarlasını ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl beklenen buğday rekoltesi hakkında açıklamalarda bulundu. 

"Özellikle nisan ve mayıs aylarında yoğun yağış aldık"

İçinde bulundukları tarlada henüz hasadın yapılmadığını hatırlatan Kirişci, "Normalde ekim ve şubat aylarında, kışın yoğun yağış bekleriz ancak bu sene biraz farklı geçti. Beklenenden daha kuraktı. Mart, nisan ve mayıs aylarında biraz yağış aldık. Özellikle de nisan ve mayıs aylarında bazı bölgelerde son 63 yılın yağış rekorları kırıldı. Bu kuvvetli yağışların, kurak geçen dönemi telafi edebileceğini düşünüyoruz. Bu da verim artışına yol açacak. Dolayısıyla bu sene rekoltenin yüksek olacağı düşüncesindeyiz. Gece ile gündüz sıcaklıkları arasındaki farklar da önemli. Bu fark ne kadar yüksekse buğdayda kalite de o kadar fazla oluyor." ifadelerini kullandı.

"21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz"

2023 yılı için bekledikleri buğday rekoltesinin 21 milyon ton olduğunu vurgulayan Bakan Kirişci, "Yüzde 5'lik bir artış beklentisi içindeyiz. Bu rekolte, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Bu anlamda bir eksiğimiz yok. Kalitesi yüksek 21 milyon ton buğday rekoltesine ulaşmak için gerekli önlemleri hükümet olarak aldık. Buğdayda gümrük vergisini 23 Nisan'da yüzde 0'dan yüzde 130'a yükselttik. Yerli üreticinin korunması için son derece önemlidir bu. İrmik, bulgur, makarna ve un gibi içeride üretilen ürünleri dışarıya satıyoruz. 'Önce ithatal, sonra ihracat' anlayışının yerine 'önce ihracat, sonra ithalat' uygulamasını getirdik." şeklinde konuştu.

"Mazot ve gübre desteklerinin ödenmesini 6 ay öne çektik"

Eskiden çiftçiye mazot ve gübre desteklerinin mart ayının sonlarında ödendiğini anımsatan Kirişci, "Bunu 6 ay öne çekerek, üreticimizi rahatlattık. Toprak Mahsulleri Ofisimiz ve özel sektöre ait lisanslı depolar, üreticilerin hizmetine açık. Üreticilerimiz, hasat ettikleri ürünlerini bu depolarda saklayabilir. Fiyat açıklaması yaptığımızda üreticiler kendi kararlarını verecek. Mesela geçen yıl fiyatları 5 Haziran'da duyurduk. Bu yıl da koşulları göz önünde bulundurarak gerekli açıklamayı yapacağız. Piyasa şartlarını dikkate alarak bir fiyat belirleyeceğiz." dedi.

Yorumlar (0)