Akaryakıt zammı arıcılığı vurdu

Son senelerde akaryakıta yapılan zamlar sebebiyle nakliye ücretlerindeki artış, gezgin arıcıları da olumsuz yönde etkiledi. Yozgat'ta 150 olan gezgin arıcıların sayısı ise 30'a geriledi.

TARIM 06.02.2024, 20:20 07.02.2024, 16:35
Akaryakıt zammı arıcılığı vurdu

Son senelerde yaz döneminde mevsim normallerinin çok üzerine çıkan hava sıcaklıkları ve kış aylarında beklenilen miktarda yağışın olmaması, arıcıları menfi yönde etkiledi. 



"Masrafları kurtaramıyoruz"

Yozgat Arıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Sarı, iklim değişikliğinin yanı sıra akaryakıta gelen zamların özellikle de gezgin arıcıları olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. 

Yozgat'tan Antalya'ya gezgin arıcıların gidip gelebilmesi için yalnızca nakliye ücretine 75-80 bin TL vermesi gerektiğini kaydeden Ali Sarı, bu sebeple de gezgin arıcıların kendi kentlerinden dışarıya çıkamadığını söyledi. 

Sarı, "Nakliye çok masraflı olduğundan dolayı gezgin arıcılarımız Muğla, Adana ve Antalya'ya gidemiyor. Zaten arıcı arkadaşların pek fazla bir geliri olmadığından ötürü zarar ediyorlar. Artık başka bir yere gitmek istemiyorlar. Nakliye ücreti çok fazla olduğundan dolayı ben dahi gidiyordum. Masrafları kurtaramıyoruz." diye konuştu. 



"20-30 arıcı geliyor"

Yozgat'a daha evvelki senelerde 150 kadar gezgin arıcının geldiğini anımsatan Ali Sarı, nakliye giderleri sebebiyle gelenlerin sayısının gitgide azaldığını dile getirdi. 

Sarı, "Yozgat'a çok fazla sayıda gezgin arıcı geliyordu. Özellikle Mersin'den, Muğla'dan, Ordu'dan gelen çoktu. Fakat son iki senede ciddi oranda düşüş yaşandı. Kente aşağı yukarı 150 kadar gezgin arıcı geliyordu. An itibarıyla 20-30 arıcı geliyor. Onlar da nakliyesini yapamıyor, kovanlarını burada bırakıp memleketlerine dönüyor. Nakliye yaptıramadığından ötürü burada bırakıp gidiyor. Buradan yaklaşık olarak 20 kadar gezgin arıcı Yozgat dışına gidiyordu. Şu an da yalnızca Sorgun ilçesinden birkaç kişi Mersin'e gidiyor. Başka da giden kimse yok." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)