Siyasilerden 6 Şubat mesajı: Asrın felaketi unutulmadı

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin 11 ilinde büyük bir felakete yol açan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü tüm Türkiye’de anılıyor. Bakanlar ve siyasi parti liderleri, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla yaşamını yitiren vatandaşları anıyor.

SİYASET 06.02.2024, 09:51 06.02.2024, 10:02 Şeyda Gül
Siyasilerden 6 Şubat mesajı: Asrın felaketi unutulmadı

“Bir yıl ki bu, dün gibi. Binlerce annemi, binlerce babamı, binlerce dost, evlat ve arkadaşımı kaybetmiş gibiyim” diyen CHP Genel Başkanı Özür Özel, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Acının ayrısı gayrısı hiç olmadığını dile getiren Özel, “Daima birlikte iyileşmeye çalışacağız. Kaybettiğimiz tüm canlarımıza rahmetle” ifadelerini kullandı.

Akşener: O derin çaresizliği unutmadık, unutturmayacağız

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılında, kaybettiğimiz vatandaşlara tekrardan rahmet diledi. Memleketimizi yasa boğan o büyük acıyı ve o derin çaresizliği unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Akşener, “İnsanımızı duyan, anlayan ve yaşatan şehirleri hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Bakan Yerlikaya: 53 bin 537 canımıza Allah’tan rahmet diliyoruz

Konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk depremin yaşandığı 04.17'de paylaşım yaptı. “Bundan tam 1 yıl önce bu dakikada, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. Depremin süresi 65 saniyeydi ama sanki bir ömür gibi sürdü” diyen Bakan Yerlikaya, yaşanılanın asrın felaketi olduğunu dile getirdi. 120 bin kilometrekarelik alanda 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 6 bin 929 köy ve mahallemiz ağır yıkıma uğradığını belirten Bakan Yerlikaya, “53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı. Koklamaya kıyamadığımız yavrularımızı kaybettik bu depremde; eli öpülesi analarımızı, babalarımızı. Nikah günü alan nişanlılar ayrı düştü” şeklinde konuştu.

Bakan Fidan: Yanımızda olan tüm dost ülkelere teşekkür ediyorum

Deprem döneminde Türkiye’nin yanında olan ülkelere teşekkür eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanılan felaketin sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diledi. Devlet ve hükümetin, milletten aldığı güçle her zaman ve her yerde vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini aktaran Bakan Fidan, “Zor günümüzde yanımızda olan tüm dost ülkelere de bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Bak: Hafızalarımızdan ve kalbimizden silinmeyecek

“Hafızalarımızdan ve kalbimizden silinmeyecek o acı gecenin birinci yılındayız” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Mevla’nın ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmamasını diledi. Bakan Bak, “Kaybettiğimiz bütün canlarımızı hasretle, rahmetle yad ediyorum” dedi.

Bakan Uraloğlu: Kaybettiğimiz tüm canlarımızın mekânı cennet olsun

Devletin bütün imkanları ile sahaya indiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu acının tarifi olmadığını söyledi. Gözlerin kapandığını ve sözlerin tükendiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin asrın felaketiyle gözyaşı döktüğünü belirtti. “Gün; bir can bir nefes için durmadan çalışma, bir olma, birlik olma günü dedik ve devlet olarak bütün imkanlarımızla sahaya indik. Tek yürek, tek bilek olduk; asrın birlikteliğini sergiledik, birlikte iyileştik” diyen Uraloğlu, kaybettiğimiz tüm canlarımızın mekânının cennet olmasını temenni etti. Uraloğlu, “Rabb´im ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın! Unutmadık... Unutmayacağız" ifadelerine yer verdi.

Bakan Yumaklı: Geride kalanlara sabır versin

Depremde yaralanan vatandaşlara şifa dileyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Asrın Felaketi’nde hayatını kaybeden vatandaşlara bir kez daha Allah’tan rahmet niyaz ettiğini vurguladı. Bakan Yumaklı, “Rabb´im geride kalanlara sabır versin; ülkemizi ve milletimizi her türlü afetlerden ve felaketlerden muhafaza eylesin” dedi.

Bakan Bolat: 86 milyon vatandaşımızı derinden etkiledi

Depremin 86 milyon vatandaşı etkilediğini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, acısının hala taze olan Asrın Felaketi’nin üzerinden 1 yıl geçtiğini aktardı. Tam 1 yıl önce 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan, hiçbir zaman yaşanmasını istemediği yüzyılın felaketini yaşadıklarını vurgulayan Bakan Bolat, yaşanılan bu felaketin sadece deprem bölgesinde vatandaşları değil, 86 milyon vatandaşımızı derinden etkilediğini anlattı. Pazarcık ve Elbistan ilçelerimizde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yüzlerce kilometrelik bir alanda büyük yıkımlara sebep olduğunu aktaran Bakan Bolat, “56 bin şehidimize ve günlerce, aylarca tutulacak yaslara yıllarca unutulamayacak anlara sebep verdi” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç: Devletimizin şefkat eli, herkese ulaştı

“Hepimizi derin bir üzüntüye boğan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. Dünya tarihinin karada meydana gelen etkisi en yüksek depremi olarak kayıtlara geçen bu büyük afetin ilk anlarından itibaren devlet ve millet olarak yaraları sarmak için seferber olduk” diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, devletimizin şefkat elinin herkese ulaştığını dile getirdi. Birlikte Türkiye’yiz sözleriyle zor zamanları aşmak, şehirleri yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz demeden çalıştıklarını kaydeden Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde depremin tüm izlerini silmek için azim ve kararlılıkla çalışmayı sürdüreceklerini dile getirdi. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı ve sabır dileyen Bakan Tunç, “Rabb´im, aynı acıları tekrar yaşatmasın, ülkemizi ve milletimizi her türlü felaket ve afetten korusun” diye konuştu.

Bakan Göktaş: Rabbim bizleri bir daha böylesi felaketlerle sınamasın

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, konuya ilişkin yaptığı paylaşımında olayın üzerinden bir yıl geçtiğini dile getirdi. “Ne kayıplarımızı unuttuk ne deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı ne de kendi acısını bir kenara bırakıp yardıma koşan kahramanlarımızı” diyen Bakan Göktaş, ilk anından itibaren depremin etkilerini en aza indirmek için asrın birlikteliğini sergileyerek canla başla çalıştıklarını ve millete bir söz verdiklerini söyledi. Yaraların tamamen sarılıncaya kadar tüm gayretleriyle çalışmaya devam edeceklerini anlatan Bakan Göktaş, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim bizleri bir daha böylesi felaketlerle sınamasın” dedi.

Altun: Tarifi görülmemiş bir acı bırakan felaketinin üzerinden bir yıl geçti

Hayatını kaybedenlere rahmet ve yaralananlara şifa dileyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 6 Şubat 2023'te yaşanılan ve yüreklerdeki tarifi görülmemiş bir acı bırakan deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçtiğini dile getirdi. Altun, Asrın felaketi olarak nitelenen depremlerde kaybedilen 53 bin 537 canımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara şifa ve yakınlarını kaybeden her bir kardeşimize sabr-ı cemil niyaz etti. Altun, “Cenab-ı Allah, en zor zamanda bile Asrın Birlikteliği’ni ortaya koyan necip milletimizi ve güzel ülkemizi her türlü afet ve tehlikeden muhafaza buyursun” değerlendirmesinde bulundu.

MSB: Milletimizin başı sağ olsun

Konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Milli Savunma Bakanlığı olarak 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” ifadelerine yer verildi.

AFAD: Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısı ilk günkü gibi taze

Asrın Felaketi’ne ilişkin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşım yapıldı. “Bundan tam bir yıl önce bugün, 6 Şubat günü saat 04.17´de hepimizi derinden sarsan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem ile sarsıldık” denilen açıklamada, bu depremin ardından geniş bir alanda etkili olan çok sayıda deprem yaşandığının bilgisini verdi. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısının ilk günkü gibi taze; yüreğimizi yakmaya devam ettiğini kaydedilen açıklamada, ilk andan itibaren Devletimizin tüm imkanları ile Milletimizin yanında olduk; tarihin en büyük arama kurtarma ve iyileştirme çalışmalarını başlattıklarını ifade etti. Bu süreçte, Devlet-Millet birlikteliği ile dünyada eşine az rastlanır bir dayanışma gösterdiklerini bilgisine yer verilen açıklamada, asrın felaketini asrın birlikteliğine dönüştürdüklerini aktardı.

90 ülkeden gelen 11 bin 488 arama kurtarma ekibi hızla deprem bölgesine sevk edilmişti

“Tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve aziz Milletimizin desteği ile gönülden gönüle köprüler kurduk; bir olduk, birlik olduk” diyen açıklamada yaraları el birliği ile sardıklarını söyledi. Afetin izlerini silmek için hep beraber çalıştıkları bilgisine yer verilen açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin 45’inci dakikasında afetin büyüklüğü, etki alanı ve kış mevsiminin zorlu koşulları süratle değerlendirildiği aktarıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı’na (TAMP) göre depremin seviyesi 4 olarak belirlendiği vurgulanan açıklamada, “Bu kapsamda uluslararası çağrıya çıkılmış, 90 ülkeden gelen 11 bin 488 arama kurtarma ekibi hızla deprem bölgesine sevk edilmiştir. Asrın Felaketinden Asrın Birlikteliğine” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)