Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Belediye seçimlerini önemsiyoruz”

Adana’da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Arsa var, bütçe var ancak imar ve iskan ile ilgili sorun yaşadığımız belediyeler, bu nedenle ihalesini yapamadığımız okullar var. Okuldaki su sarfiyat giderlerini konutların 3-4 katı düzeyinde tahsil etmeye çalışan belediyeler var. Belediyelerimizi, belediye seçimlerini önemsiyoruz” dedi.

SİYASET 26.03.2024, 17:50 26.03.2024, 18:46 Melina Ay
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Belediye seçimlerini önemsiyoruz”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir dizi ziyaret ve toplantı gerçekleştirmek üzere Adana’ya geldi. Gerçekleştirilen ‘İl Eğitim Yöneticileri’ toplantısına katılan Bakan Tekin’e, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, AK Parti Adana milletvekilleri ve beraberindeki heyet eşlik etti. Eğitimcilerle bir araya gelen Bakan Tekin, okuldaki su sarfiyat giderlerini konutların 3-4 katı düzeyinde tahsil etmeye çalışan belediyeler olduğunu söyleyerek, “Belediyelerimizi, belediye seçimlerini önemsiyoruz. Eğitim-öğretim ile ilgili süreçleri merkezlerine alan, çalışma alanının odağına yerleştiren belediye başkanlarının seçilmesini istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“Adımlarımızı meslektaşlarımızı gözeterek attık”

Sabah Adana’ya geldiğinde okulları ziyaret ederken, çok güzel bir ev sahipliği ile karşılaştığını söyleyen Tekin, “Haziran ayından itibaren attığımız her adımı, yürüttüğümüz her çalışmada yereldeki paydaşlarımızı ve meslektaşlarımızı gözeterek attık. Gittiğimiz her ilde notlarımızı aldık ve öğretmenlerimizle konuştuk. Atılması gereken adımları, yapılması gereken düzenlemeleri yaptık. Ben bakan olduktan sonra Adana’ya 4 defa gelmiş oldum. Burayla ilgili ciddi bir şekilde destek olacağımız süreç yaşadık. Her geldiğimizde burada güler yüzle karşılandık. Bakanlıktaki bütün genel müdür arkadaşlar buradalar. Biz, gittiğimiz ile genel müdür arkadaşlarımızla beraber gidiyoruz ve genel müdürler ilçe toplantısı yapıyorlar. Şuanda 922 ilçemizin tamamına en az genel müdür düzeyinde çalışmalarını yapmış durumdalar” diye konuştu.

“Belediye seçimlerini önemsiyoruz”

Türkiye’de yerel yönetimlerle en yoğun mesaisi olan bakanlığın Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu dile getiren Tekin, “Bizim yerel yönetimlerle çok yakın çalışmamız gerek. Aynı masanın etrafında oturup ortak paydalarda buluşmamız gerekiyor. Uzun yıllar boyunca bütçesi, kaynağı aktarıldığı halde uygun arazi bulamadığımız için yatırım haline dönüştüremediğimiz okullarımız var. Arsa var, bütçe var ancak imar ve iskan yok. Bu konu hakkında bazı belediye yönetimleriyle ilgili sorun yaşıyoruz. Dolayısıyla, ihalesini yapamadığımız okullar var. Bunların birçok örneği var. Mesela, yaşadığımız mülkiyet problemleri dolayısıyla okulumuzla ilgili dava açan belediyeler var. Okuldaki su sarfiyat giderlerini konutların 3-4 katı düzeyinde tahsil etmeye çalışan belediyeler var. O yüzden belediyelerimizi ve belediye seçimlerini önemsiyoruz. Eğitim-öğretim ile ilgili süreçleri merkezine koyan, çalışma alanının odağına yerleştiren adayların seçilmesini istiyorum” açıklamalarında bulundu.

“Kayyumdan sonra sorun kalmadı”

Kayyum atanan yerel yönetimlerde, atama olmadan önce imarla alakalı sorunlar yaşadığını söyleyen Tekin, “Bazı belediyeler imarla ilgili çok sorun çıkarttı ancak kayyum atandıktan sonra sorunlar hemen çözüldü. Bu süreç, tek bakanlığın yapacağı bir süreç değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın imar hazırlama yetkisi yok. Bizim bu konular hakkında bir dahilimiz yok. Yeni yerleşim yeri oluşturuluyor, birden bire nüfus artıyor. Bunları düzene sokacak merciiler ise, belediyelerdir. Heyecanla yerel seçimleri bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Dijital bağımlılık ve obeziteyle mücadele ediyoruz”

Eğitim-öğretim sürecinde niteliği arttırıcı çok ciddi adımlar attıklarının altını çizen Tekin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Mevzuat düzenlemesi yaptık. Sahada da bunun öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz tarafından nasıl karşılandığını bakıyoruz. Bunları yaparken toplumsal problemlere de duyarsız kalmıyoruz. Dijital bağımlılık, obezite ile mücadele etmek için adımlar attık. Özellikle bütün dünyada okul çağındaki öğrencilerin kullanımı yasak olan uygulamalar var. Pedagojik gelişimine zarar veren sosyal medya uygulamaları var. Onların da ülkemizdeki okul çağındaki öğrencilerin kullanımına yasaklamak için çalışmalar yaptık.”

“Veliler için elektronik randevu oluşturduk”

Ebeveynlerin, eğitim öğrenim sürecinde en büyük paydaşlarından birisi olduğunu aktaran Bakan Tekin, velilerin okul içine girip, koridorlarda öğretmenlerle diyalog kurmalarının doğru olmadığına pedagojik açıdan karar verdiğini söyledi. Bundan dolayı da anne babaların okula randevu ile gelmelerini talep ettiğini dile getiren Tekin, elektronik randevu oluşturdukları duyurdu.

“Öğrencilerin temel becerilerini geliştirmesi için çalışıyoruz”

Öğrencilerin, temel becerilerinin geliştirilmesinin önem arz ettiğini vurgulayan Tekin açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Bizim yaz aylarında önemsediğimiz ve tedbir aldığımız konulardan bir tanesi anadil eğitimiydi. Bu anlamda anadil becerileri için 2 kritik karar aldık. Türkçe dersinden geçme notunu 70’e yükselttik. Türk dili ve edebiyatı derslerinde ise, çocukların başarı durumlarını ölçerken test sınavlarından ziyade 4 temel becerilerin geliştirilmesi için mekanizma oluşturduk. Altyapının kaldırmadığı söylentileri olduğu için bunları düzeltmeye yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. Çocukların eğitim öğretim sürecinin kitabi bilgiler dışında çocuğumuzun, gencimizin, toplumun temel referans değerlerini bilen bireyler olarak yetişmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili de çocukların sosyal sorumluluk projelerinde bulunmalarını arzu ediyoruz. Karnelerde artık sosyal etkinlik başlığı altında bir başlık daha olacak” dedi.

Toplantı, konuşmadan sonra basına kapalı şekilde soru -cevap ile devam etti.

Yorumlar (0)