İl Seçim Kurulu kararı: Van'da başkanlık DEM'den AK Parti'ye geçti

31 Mart seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı oy çokluğuyla kazanan Abdullah Zeydan'ın memnu hakları Adalet Bakanlığı tarafından seçime 2 gün kala yapılan itirazla geri alındı.

SİYASET 02.04.2024, 14:35 02.04.2024, 16:47 Şeyda Gül
İl Seçim Kurulu kararı: Van'da başkanlık DEM'den AK Parti'ye geçti

DEM Parti’den yapılan açıklamada, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala mesai bitiminden 5 dakika önce yaptığı itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. .

Yeni hukuksuz girişimler devreye konuldu

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, DEM Parti'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van'da tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrıldığı belirtildi. Van halkının Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti'ye kazandırdığı kaydedilen açıklamada, İl Genel Meclisi'nde ise büyük farkla birinci parti haline gelindiği vurgulandı. Van halkının iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıttığının altı çizilen açıklamada, “Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır. Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van'da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı memnu haklarına itiraz etti

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın tüm hukuki prosedürleri tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurduğu, yapılan incelemeler sonucu adaylığının YSK tarafından kabul edildiği belirtilen açıklamada, Van'da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçildiği hatırlatıldı. Açıklamada, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan'ın memnu haklarına itiraz edildiği kaydedildi. Yetkili savcılığın talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurduğu ifade edilen açıklamada, mahkemenin aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddettiği aktarıldı. Açıklamada, “Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur” denildi.

Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz

“Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür” denilen açıklamada, Abdullah Zeydan’ın Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olduğu vurgulandı. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet eden açıklamada, alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmesi gerektiği kaydedildi. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişimin hukuk dışı olduğu belirtilen açıklamada, “Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Van İl Seçim Kurulu: Seçilme Yeterliliği Yok

Tartışmalar sürerken, Van İl Seçim Kurulu Zeydan hakkındaki kararını verdi. Kurul, Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığını bildirdi. Karar oy çokluğuyla alındı. Seçim Kurulu, mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesini kararlaştırdı.

Van'da Başkanlık Ak Parti'ye Geçti

Van’daki seçimlerde en yüksek oyu AK Parti adayı Abdulahat Arvas almıştı. DEM Parti’nin bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Yorumlar (0)