Erdoğan'dan Papa'ya Filistin mektubu: “İnsanlık için sesimizi yükseltmeliyiz!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransuva’ya Filistin konulu bir mektup gönderdi. Erdoğan, mektubunda İsrail saldırıları altındaki Filistin'de yaşananlara ilişkin sesin yükseltilmesi gerektiği çağrısında bulundu ve Gazze'de uluslararası hukukun çiğnenmemesi gerektiğini vurguladı.

SİYASET 13.04.2024, 14:37 Melina Ay
Erdoğan'dan Papa'ya Filistin mektubu: “İnsanlık için sesimizi yükseltmeliyiz!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransuva'ya Filistin konulu bir mektup gönderdi. Erdoğan mektubunda, "Öldürmenin tüm Semavi dinlerce haram kılındığı bilincine sahip olan insanlık, Gazze'de uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir. Savaşta bile dokunulmaması gereken hastaneler, okullar, camiler, kiliselerin bilerek bombalanması karşısında sesini yükseltmelidir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak insani değerler ve dünya barışına hizmet etme gayesiyle Vatikan'la iş birliğini daha da güçlendirmeye hazır olduklarının mesajını verdi.

“Gazze'deki ihlallere karşı sesimizi yükseltmeliyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin uluslararası toplumu sesini yükseltmeye çağırdı. Erdoğan, Türkiye'nin 2014'ten bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Filistinli masumların yaşam haklarını savunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gazze'ye gönderdiği insani yardımlarla önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Erdoğan, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana 45 bin tona yakın insani malzemeyle Gazze'ye yardım sağlandığını ve 429 Gazzeli hasta ve yaralının Türkiye'de tedavi gördüğünü ifade etti.

“Hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir”

Mektubunda, “Öldürmenin tüm Semavi dinlerce haram kılındığı bilincine sahip olan insanlık, Gazze’de uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir” ifadelerine yer veren Erdoğan, insanlığın, savaşta bile dokunulmaması gereken hastaneler, okullar, camiler ve kiliselerin bombalanması karşısında sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Filistin-İsrail sorunu adil bir çözüme kavuşturulmadan, Ortadoğu’da kalıcı barışın mümkün olmadığının altını çizen Erdoğan, “1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti’nin vücut bulması ve uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak küresel sistemdeki yerini alması şarttır” sözlerine yer verdi.

“Diyalog kurabilen aktörlere ihtiyaç var”

Erdoğan, mektubunu şu şekilde sürdürdü:

"Mübarek Ramazan ayında dahi ayrım gözetmeksizin devam eden İsrail saldırıları ve üçüncü yılına giren Ukrayna Savaşı'nın küresel etkileri gibi meydan okumalar, uluslararası toplumun iş birliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır. Dünya çapında yayılan İslam karşıtlığı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi son dönemde toplumlararası barış ve istikrarı tehdit eden eğilimler de akılda bulundurulduğunda, dünyamız, kapsayıcı ve akılcı siyasete, her koşulda bütün taraflarla diyalog kurabilen aktörlere, tarihte hiç olmadığı kadar ihtiyaç duymaktadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan'la olan iş birliğini ve diyalogu daha da güçlendirme amacında olduklarını ortak insani değerler ve dünya barışına katkı sağlama hedefiyle vurguladı.

Yorumlar (0)