Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi duyurdu: 2 milyar dolara çıkarılacak

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'la ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkarılacağını duyurdu.

SİYASET 20.02.2024, 22:09 20.02.2024, 22:14 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi duyurdu: 2 milyar dolara çıkarılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel daveti üzerine Türkiye'ye ziyarete gelen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı. Törenin ardından yapılan ikili görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti. “Sayın Rama'yı Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz sene Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin yüzüncü yıl dönümünü ilan ettiklerini söyledi.

Yeni hedef 2 milyar dolar

Geçtiğimiz sene Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100. yıldönümünü idrak ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok yönlü ilişkilerin Başbakan Rama ile birlikte Ankara'da ilan ettikleri stratejik ortaklık temelinde gelişmeye devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin Arnavutluk'un kalkınmasına verdiği önemi, Arnavutluk halkının refahının artırılmasına yönelik desteği bir kez daha vurguladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık, yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

600'ü aşkın Türk firması Arnavutluk halkına istihdam sağladı

Özel sektörün gayretleriyle bu rakama kısa sürede ulaşacaklarına inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 3,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla Arnavutluk'ta yer aldığını ifade etti. 600'ü aşkın Türk firmasının Arnavutluk halkına istihdam sağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karşılıklı yatırımlarımızı artırmak, iş çevrelerimizdeki bağları daha da güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Rama'yla iddiaya girmiştik

“TİKA'nın Tiran Koordinasyon Ofisi'ne ilişkin olarak az önce imzalanan anlaşma bu alandaki işbirliğimize güç katacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'ta 3 ay içinde bir hastane inşa edeceklerinin müjdesini ve sözünü verdiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda sayın Rama'yla iddiaya girmiştik. Hamdolsun 3 ay gibi rekor sürede hastanemizi inşa ettik” dedi.

FETÖ ile ortak mücadele

Arnavutluk'un her bölgesinden gelen hastaların şifa bulduğu bu hastaneyi birlikte işletmeye devam edeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakanın FETÖ ile mücadele konusundaki hassasiyetini biliyor ve bunu takdirle karşılıyoruz. İlişkilerimizi zehirlemek için her yolu deneyen bu şer şebekesinin amacına ulaşmasına fırsat vermeyeceğiz. Örgütle mücadelemizi karşılıklı anlayış çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye Maarif Vakfı'na sağladığı katkılar için sayın Başbakana müteşekkiriz” değerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk'u tebrik etti

“Sayın Başbakanla bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Arnavutluk Balkanların barış ve istikrarına katkı sağlayan iki NATO müttefiktir. Savunma sanayi ve askeri alandaki yakın işbirliğini derinleştirmek arzusundayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Askeri Çerçeve Anlaşması bu iradenin en somut tezahürü olduğunu söyledi. Arnavutluk'u başarıyla tamamladığı BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğinden ötürü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na Arnavutluk önemli katkılar yapacaklarını dile getirdi.

Yorumlar (0)