AK Parti'de seçim sonrası ilk MYK toplandı

Bugün, seçim sonrası AK Parti'nin ilk Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında seçim sonuçlarının değerlendirilmesi bekleniyor.

SİYASET 02.04.2024, 16:12 Buse Önder
AK Parti'de seçim sonrası ilk MYK toplandı

AK Parti, 31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimlerin ardından seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere ilk Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını düzenliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşecek toplantının ana gündemi, yerel seçim sonuçları olacak.

Önceki seçimlerle il il, ilçe ilçe karşılaştırmalar yapılacak ve bu doğrultuda Yerel Yönetimler, Seçim İşleri ve Teşkilat başkanlıklarından sunumlar bekleniyor. Toplantının ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, hem gündeme hem de toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunacak.

Seçim sonuçları değerlendirilecek

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti, 2019'da kazandığı 14 büyükşehir belediyesinden 4'ünü kaybederek 18'e geriledi. Partinin oy oranı da yüzde 44,33'ten yüzde 35,48'e düştü. Seçim sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, MYK toplantısını ilk olarak seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere çağırdı. Toplantıda seçim sonuçları detaylı bir şekilde ele alınacak ve sandık bazlı analizler yapılacak.

Seçim sonuçlarını etkileyen faktörler de parti içinde tartışılıyor. Özellikle, emeklilerin maaş artışı beklentisinin karşılanamaması, partili seçmenin sandığa gitmek konusunda isteksiz olması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin iktidar gücünü koruduğu algısıyla tabanın Yeniden Refah Partisi'ne oy vermesi gibi nedenler gösteriliyor.

Oyların bölündüğü tartışılıyor

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) müstakil aday formülüyle oy oranını yüzde 6'nın üzerine çıkarması da dikkat çekiyor. Bazı illerde AK Parti'nin sevilen isimlerinin aday gösterilmemesi ve mevcut başkanların ısrarla korunması da seçim sonuçlarını etkilediği belirtiliyor. Bu durumun parti içinde bir küskünler grubu oluşturduğu ve bu grupların başka partilere geçerek oyların bölünmesine neden olduğu ifade ediliyor.

Enflasyon, kira ve gıda fiyatlarındaki artışlar gibi ekonomik faktörlerin de seçmenin AK Parti'ye olan desteğini olumsuz etkilediği yorumları yapılıyor. Parti içinde yapılan bu değerlendirmeler doğrultusunda olağan kongre sürecinin önümüzdeki aylarda başlatılabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)