İstanbul’un göz bebeği yeniden ziyarete açıldı

İstanbul'un önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından bugünden itibaren ziyarete açıldı. Tarihi kuleyi ziyaret etmek isteyenler, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde içeri alınıyor.

SEYAHAT 25.05.2024, 17:55 27.05.2024, 10:05 Melina Ay
İstanbul’un göz bebeği yeniden ziyarete açıldı

Galata Kulesi, 1 Kasım 2023 tarihinde restorasyon çalışmalarına başladı. 8. katı bu süreçte ziyarete kapatıldı. Restorasyon sürecinde, kulede bulunan 63 metre yükseklikteki 270 kiloluk bakır alem, nefes kesen bir operasyonla 4 parça halinde restore edilerek yerine takıldı. Ayrıca, yapıdaki beden duvarları ve zemininde jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi. 23 Şubat'ta, kule tamamen dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları için ziyarete kapatıldı ve çalışmalara başlandı. Restorasyon sürecinde, kule çevresi iskelelerle çevrildi ve yeşil bir inşaat filesiyle kaplandı.

İstanbul'un sembollerinden biri olan Galata Kulesi'nde dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Restorasyon süreci titizlikle yürütülerek, yapı hem kültürel mirasını koruyacak hem de göçmen ebabil kuşlarına uygun bir yaşam alanı sunacak şekilde düzenlendi. Yenilenen Galata Kulesi'nin ziyarete açılmasıyla birlikte, tarih ve mimari meraklıları büyük bir ilgi gösteriyor. Ziyaretçiler saat başı belirlenen kontenjan doğrultusunda içeriye alınıyor.

“Etkileyici bir yer”

Ziyarete gelen Ramazan Yücel, “İstanbul'un temel tarihi güzelliklerinden biri olan Galata Kulesi'ni görmek için buraya geldik. Bugün açılışının ilk günüymüş, tesadüfen denk geldik. Gerçekten etkileyici bir yer. Şimdi yukarı çıkıp manzarayı göreceğiz, sonra daha iyi değerlendirme yapacağız” şeklinde konuştu.

“Merakla bekliyoruz”

Galata Kulesi'ni ziyaret için Ankara'dan gelen Mustafa Dönmez, “Ankara'dan özel olarak buraya geldik. Restorasyonun tamamlanması ve açılışını ilk kez bugün yapıyoruz. Yukarıda ne tür güzelliklerle karşılaşacağımızı merakla bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Buraya gelmek beni heyecanlandırdı”

Bir Kazakistanlı öğrenci ise, “Aslında Galata Kulesi'ne gitme planım yoktu ama burayı ziyaret etmek istedim. Özellikle bugün, Galata Kulesi'ni seçip gelmeye karar verdim. Yukarıda muhteşem bir manzara olduğunu duymuştum. Ayrıca bu kulenin eski bir tarihi olduğunu biliyorum. Tarihini araştırdım ve buraya gelmek beni gerçekten heyecanlandırdı” dedi.

“Şehri keşfetmek için sabırsızlanıyorum”

Gülay Marat, Galata Kulesi'nin tarihinde komutanların gözlem yaptığını belirterek, “Burada eskiden komutanlar gözlem yaparmış. Bu yüzden burayı ziyaret etmek beni çok heyecanlandırdı. Şehri tam olarak keşfetmek için sabırsızlanıyorum. Ne göreceğimizi merak ediyorum” diye konuştu.

“Çizgi filmden görünce gelmek istediler”

Tuğba Deveci, çocuklarının Galata Kulesi'ni çizgi filmlerde gördüklerini ve burayı ziyaret etmek istediklerini belirterek, “Biz Kayseri'den geldik. Çocuklarımız çizgi filmlerde Galata Kulesi'ni gördüler ve burayı çok merak ediyorlardı. İstanbul'a gelip burayı görmek için geldik. Hepimiz için ilk kez ziyaret edeceğimiz bir yer" dedi.

“Doğal dokuya sadık kalınmış”

Zeynep Handan da, Galata Kulesi'nin restorasyonunda doğal dokunun korunduğunu vurgulayarak, “İstanbul'da doğdum ve büyüdüm ancak daha önce burayı ziyaret etme fırsatım olmamıştı. Bugün ilk defa geldik ve çok etkilendik. Restorasyonun doğal dokuya sadık kalındığını görmek güzel” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)