Yaşlanma karşıtı besin takviyeleri

Yaşlanmaya bağlı problemlerden kaçmak için bazı besin takviyelerini almak şart. Günlük hayatın getirdiği alışkanlıklar, bu vitamin ve minerallerden bazılarının yetersiz alımına yol açıyor. Peki hangi besin takviyeleri öneriliyor? Detaylar haberde...

SAĞLIK 27.05.2024, 16:48 28.05.2024, 13:16 Hakan Öksüz
Yaşlanma karşıtı besin takviyeleri

İnsanlık pek çok şeye çare bulabilse de yaşlanma bunlardan biri değil. Her ne kadar yaşlanmaya çare bulunamasa da sağlığı koruyarak daha keyifli bir ömür geçirmek mümkün. Son yıllarda artan çeşitli hastalıkların yanı sıra romatizmal rahatsızlıklar da hayat kalitesini düşürüyor. Hayat kalitesini artırmanın yolu ise besinlerden geçiyor.

Mineral ve vitaminler, uygun dozlarda alınmalı

Modern yaşamın getirdiği bazı alışkanlıklar ve mecburiyetler, bazı yaşamsal gıdaları teğet geçmemize neden oluyor. Kapalı mekanlarda çalışanlar, güneş ışığından faydalanamıyor. İş ortamının ya da alışkanlıkların getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, kemik ve eklem sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Doğru sağlık takviyelerini zamanında almak oldukça önemli. Gerekli mineral ve vitaminler, hekim kontrolünde uygun dozlarda alınmalı.

Omega 3 takviyesi şart

Omega 3 yağları, vücuda dışarıdan alınması gereken en önemli besin takviyelerinden biri. Her yaş için vücut sağlığını korumanın vazgeçilmezleri arasında yer alan bu yğlar, balıklarda bolca bulunuyor. Ancak birçoğumuzun yeteri kadar balık tüketemediği muhakkak. Hatta gıdaların çopundaki omega 3 (EPA / DHA) katkısı, yüksek maliyeti nedeniyle azaltılmış durumda.

Uskumru, tuna ve somon gibi yağlı balıklar, ciddi oranda omega 3 içerir. Balık sevmeyenler ise kanola yağı, ceviz ve keten tohumu yağı üretebilir. Omega 3 eksikliğinde saç dökülmesi, yorgunluk, tırnaklarda kırılma ve eklem ağrıları gibi olumsuzluklar görülebiliyor.

D3 vitamini takviyesi 

Günün belli saatlerinde alınan güneş ışığı, vücudun D vitaminini otomatik olarak üretmesini sağlıyor. Bunun mümkün olmadığı koşullarda günlük D3 vitamini takviyesi, vücut sağlığı için oldukça mühim. D3 vitamini takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız gerekiyor.

K2 vitamini

K2 vitamini, meyve ve sebzelerde bolca bulunuyor. Biber, ıspanak ve maydanozda yoğun miktarda K1 vitamini var. Vücudunuz probiyotik gücü sağlamsa bu vitamin, K2 vitaminine dönüştürülecektir. Osteoporozdan korunmak adına D3 takviyesi alıyorsanız, 25-50 mikrogram civarında K2 vitaminini de beslenme programına eklemelisiniz. K2 vitamininin MK-7 formu özellikle öneriliyor.

Magnezyum takviyesi önemli

Magnezyum eksikliği vücutta kas zayıflığı, kramplar, uyku problemleri ve baş ağrılarına yol açabiliyor. Kuruyemişler, deniz ürünleri ve yeşillikler gibi doğal magnezyum kaynaklarına yönelmek önemli. Magnezyum takviyesi almak da öneriliyor.

Kabızlık ya da kramp sorunu yaşayanlar için SİTRAT, uyku probleminden muzdarip olanlar için GLİSİNAT tuzu öneriliyor. Enerji düşüklüğü ve yorgunluk için B6 vitamini ile kombine edilen MALAT, hafıza sorunları için ise TREONAT gibi magnezyum tuzları öneriliyor. Bu tuzlardan birini günlük 200-600 mg civarında beslenme düzenine eklemek önemli.

B6, B9 ve B12 desteği 

B12 takviyesi beyin sağlığı için oldukça önemli ancak mide koruyucu hap atanlar, atrofik gastrit teşhisi alanlar, metformin kullananlar ve mide ameliyatlı geçirenler bu konuda dikkatli olmalı. 

B12 eksikliği, pek çok sorunu beraberinde getiriyor. B6 ve B9 vitamin (folik asit) desteği, vücut sağlığı için çok önemli. Folik asit eksikliğini gidermek için metabolik fonksiyonlara uygun şekilde ve doktor kontrolünde 5 METİL FOLAT desteği alınmalı. Beynin en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de metilasyon desteğidir. Yaşlılığa bağlı sorunları azaltmak için metillenmiş B6, B9 ve B12 desteği almak gerekiyor.

Not: Bu besin takviyelerini almadan önce mutlaka hekiminize danışınız. Aksi halde beklenmeyen yan etkiler görülebilir.

Yorumlar (0)