Uzmanından akran zorbalığı konusunda ailelere uyarı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, çcouklar arasında özellikle sosyal medyada yaygınlaşan akran zorbalığı hakkında uyarılarda bulundu. Ebeveynlerin sorumluluğuna dikkat çeken Akal, "Çocuklarımıza empatiyi öğretme konusunda yeterince çabaladığımızı düşünmüyorum." dedi.

SAĞLIK 26.02.2024, 17:00 27.02.2024, 12:50 Hakan Öksüz
Uzmanından akran zorbalığı konusunda ailelere uyarı

Çocuklar arasında sıklıkla görülen akran (yaşıt) zorbalığı, sosyal medyanın gelişmesiyle daha da yaygınlaştı. Özgürlüğün nerede başlayıp nerede bittiğinin çocuklara iyi öğretilmediği durumlarda akran zorbalığı riskinin de artacağını kaydeden VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, "Çocuklarımızı doğru sınırlarla yetiştirmemiz gerekir." dedi.

"İsteklerine anında ulaşan çocuklar, gelecekte mutsuz bireylere dönüşebilir"

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan dalga geçme, tehdit etme ve isim takma gibi zorbalık içeren olumsuz davranışları  engellemenin, toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Dr. Burçin Nuri Akal, "Aileler doğal olarak çocuklarının daha özgüvenli ve mutlu olmasını istiyor. Bunun için çocuklarını özgür olacakları şekilde yetiştirmek istiyorlar ama sınır konulmadığı durumlarda zorbalık gibi olumsuz tavırlar ortaya çıkabiliyor. Toplumun değer yargılarını henüz içselleştirememiş olan çocuk, isteklerin hemen elde etmeye çalışıyor. Kısa vadede mutlu olan çocuk, isteklerine hemen ulaşabildiği için uzun vadede mutsuz yetişkinlere dönüşebiliyor." değerlendirmelerini yaptı.

"Başlıca sorumlu, çocuğa sınırlar koymak istemeyen ebeveynlerdir"

Özgürlük sınırları doğru kavratılmayan çocukların, akran zorbalığına maruz kalma ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Akal, "Özellikle sosyal medyada akran zorbalığının gün geçtikçe arttığına şahitlik ediyoruz. Bunun kaynağı acaba sınır koyma konusunda yetersiz olan ebeveynler mi? Bunu iyice düşünmemiz gerekir. Çocuklarımıza empatiyi öğretme konusunda yeterince çabaladığımızı düşünmüyorum." dedi.

"Eğitim sistemine büyük iş düşüyor"

Öğrencilerin davranışlarının yönlendirilmesi ve sınırların belirlenmesiyle ilgili eğitim sisteminin sorumluluğu olduğunu kaydeden Burçin Nuri Akal, "Öğretmen ile okul ilişkilerinde sınırları belirleme ile ilgili dengesizlik oluyor bazen. Bazen aşırı müdahaleci bir tutum sergileniyor, bazen ise görmezden geliniyor. Okul, toplum ve ebeveynler arasında bu konuda bir iş birliğine gidilmeli." ifadelerini kullandı.

"Terapi yöntemleri önemli ancak..."

Psikiyatri kliniklerine gelen kişilerin sık karşılaştığı durumlardan birinin de zorbalık olduğuna değinen Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, "Çocukları zorbalık gören ebeveynler, psikolojik destek almak için başvuruyor. Uygulanan terapi yöntemleri önemli ancak ebeveynlerin de sorumlulukları var. Çocuklara saygı ve empati gibi değerler öğretilmeli. Zorbalığın önlenmesinde bu çok önemli." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)