Sürekli olarak yıkanması zararlı 6 şey

Bazı şeyler vardır ki, yıkamadan duramayız. Bu ya bir eşya olabilir veya vücudumuzun bir parçası. İşte, neleri sürekli olarak yıkamamalıyız sorusunun cevabı...

SAĞLIK 26.04.2019, 14:08 30.04.2019, 14:41
Sürekli olarak yıkanması zararlı 6 şey

Sürekli olarak yıkamaya gerek duymadığımız birçok eşya var. Ama öyle şeyler de var ki, yıkamadan duramayız. İster inanın ister inanmayın, bazı şeyleri çok fazla yıkamak pek de iyi değil. Zira sadece vakit ve enerji kaybı değil, aynı zamanda eşyalarınız için zararlı. Evinizde daha az yıkayarak avantaj sağlayabileceğiniz 6 şeyi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Evim güzel evim!

Sanılanın aksine, bazı şeyleri gerektiğinden fazla yıkamak çözüm değil. Aksine zararı var. Aşağıda yer alan 6 detayı dikkatle okuyun ve dezavantajı avantaja çevirin!

  1. Bulaşıklar

Bırakın, bulaşık makineniz çalışsın! Her bir bulaşığı ön durulama ve ön yıkamadan geçirmek yeterince yorucu ve vakit kaybı. İzin verin, o işten bulaşık makineniz mesul olsun. Uzmanların önerdiği şey de bu zaten.

  1. Halılar

Halılarınızı sürekli olarak yıkatmak, halıdaki lifleri yıpratarak kire karşı daha dayanıksız hale getirir. Hatta tek bir noktayı temizlemek bile, sandığınızın aksine pek de iyi bir yöntem sayılmaz. Bazı yıkamacılar halının rengini çıkararak, halıya zarar bile verebilir. Bu sebepten dolayı, tek bir noktayı temizlemek istediğinizde, elma sirkesi gibi geleneksel yöntemlerden faydalanmanız akıllıca olacaktır.

  1. Ahşap Mobilyalar

Ahşap mobilyalarınızı cila spreyi ile cilalamak, ilk başta etkili olabilir fakat uzun vadede mobilyaların daha çabuk kirlenmesine yol açacaktır. Hatta temizlemek için satın aldığınız wax cila spreyleri, ayda birden fazla kullanmanız halinde, ahşap mobilyalarınız üzerinde kir ve pasa davetiye çıkaracaktır. Zaten ahşap mobilyalarınızda halihazırda vernik cila bulunuyordur. Bu yüzden kullandığınız hiçbir vaks malzeme temizlik konusunda size yardımcı olmayacaktır.

  1. Pantolonlar

Bu hepimizin bildiği bir gerçek fakat yine de hatırlatalım. Yanımızdan ayırmadığımız kot pantolonları her kirlendiğinde çamaşır makinesine atmamız pantolonun ömrü için çok da sağlıklı değil. Hatta konuya ilişkin, Levi gibi bazı firmalar “hiç yıkamanıza bile gerek yok” gibi söylemlerde dahi bulundu.

Tabi ki, eninde sonunda pantolon kokacak ve kirlenecek. Yıkamaktan başka çareniz kalmayacak. Bizim önerimiz, aşırıya kaçmamanız. Gerektiğinden fazla yıkarsanız, kotun kumaşı şeklini ve rengini kaybedecektir.

  1. Spor Kıyafetleri

Yaptığınız sporun ağırlığına ve süresine bağlı olarak özellikle şort, tayt ve üstünüze giydiğiniz kıyafetlerinizi ikinci bir spor gününe daha saklayabilirsiniz. Bu şekilde kıyafetleriniz daha uzun süre gidecektir. Bayanların sütyenlerini her spor sonrası yıkamasında herhangi bir sakınca görülmüyor. Elle yıkanması yeterli olacaktır. Diğer bir yandan, kıyafetlerinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli husus nasıl yıkadığınıza dikkat etmek. Spor kıyafetlerinizi kurutucu da bırakmayın. Doğal hava ortamı zaten gereken görevi yapacaktır.

  1. Saçlar

İşte bu kısım biraz daha farklı. Saç yıkama sıklığınız, saçınızın türüne ve yağlanmaya göre değişiklik gösterir. Ucu açık bir soru olduğundan dolayı ve kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden dolayı uzmanlar da konuya dair sessiz kalmayı tercih ediyor. Fakat standart bir saç modeline sahipseniz saçlarınızı haftada iki veya üç kez yıkamanız yeterli olacaktır.

Saçınızı günlük olarak yıkamanız, saç derisindeki yağı ortadan kaldıracağından ve saçlarınızı daha çabuk kırılmaya maruz bırakacağından dolayı tavsiye edilmiyor. Bunun yanı sıra, kepek oluşumuna da sebep olabilir. Öte yandan, sürekli olarak egzersiz yapan veya nemli ortamlarda bulunan insanlar için durum farklı. Bu kişilerin saçlarını günlük yıkaması makul görülebilir.

Yorumlar (0)