Strep-A yaygınlaştı, Sağlık Bakanlığı uyardı: 24 saat evde kalın

Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon hakkında bilgilendirme duyurusu yayımlayan Sağlık Bakanlığı, dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Enfeksiyonun antibiyotik tedavisiyle ortadan kaldırıldığı kaydedilen duyuruda hastalığın belirtileri ve bulaşma yolları hakkında bilgiler verildi. Antibiyotik tedavisine başlanmasının ardından 24 saat içinde işe ya da okula gitmemek gerektiği belirtildi. İşte detaylar...

SAĞLIK 01.02.2023, 16:39 Hakan Öksüz
Strep-A yaygınlaştı, Sağlık Bakanlığı uyardı: 24 saat evde kalın

Sağlık Bakanlığı, toplumda "beta" olarak adlandırılan Strep-A bakterisinin yol açtığı enfeksiyon hakkında uyarılarda bulundu. Hastalığa dair bilgilendirme yapmak amacıyla hazırlanan duyuru, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. Hastalığın nasıl bulaştığı, belirtileri ve tedavisi hakkında ayrıntılardan bahsedildi. 

Hastalığa sebep olan bakterilerin boğaz, cilt ve burunda yaşadığı kaydedildi. Ciltte enfeksiyona veya boğaz iltihabına yol açan bakteriler nedeniyle ateş ve döküntü gibi belirtilerin ortaya çıkabildiği belirtildi. Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önleyen herhangi bir aşının bulunmadığı, hastalığı kapmamak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği aktarıldı.

Nadiren hayati tehdit oluşturabiliyor

Aktarılan bilgilere göre söz konusu Strep-A bakterisi, nadiren de olsa hayati tehdit oluşturabiliyor. Bakterinin akciğer, kas dokusu ve kana yerleşmesi, enfeksiyonun belirtilerini ağırlaştırıyor. Bazı ülkelerde geçen yıl Strep-A bakterisi ciddi şekilde yaygınlık kazandığı, ölümle sonuçlanan vakaların kayıtlara geçtiği belirtildi. Özellikle Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere'de bu bakterinin neden olduğu vakalarla sıklıkla karşılaşıldığı vurgulandı.

Nasıl bulaşıyor?

Strep-A bakterisinin, enfeksiyon kapmış kişilerin öksürmesiyle havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşabileceği kaydedildi. Bakterinin yerleştiği yüzeylere temas ettikten sonra ellerini yıkamadan burun, göz ve ağıza temas ettirmenin bulaş riskini artırdığı belirtildi. Hasta kişilerin derilerinde oluşan yaralara temas eden kişilere de enfeksiyon bulaşabildiği aktarıldı.

"24 saat boyunca işe veya okula gitmeyin"

Yapılan uyarıda Strep-A enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotikler kullanılıyor. Antibiyotik tedavisiyle tam iyileşmenin sağlandığı, tedavinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe veya okula gitmemek gerektiği kaydedildi. Antibiyotik tedavisine başlandıktan 24 saat sonra hastalığın bulaşıcı etkisi kayboluyor.

Enfeksiyonun belirtileri

Ani şekilde ortaya çıkan hafif ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle başlayan hastalık, boyundaki lenf bezlerinin şişmesine yol açıyor. Kusma, mide bulantısı ve vücutta döküntü gibi belirtilerin de bazı vakalarda ortaya çıkabildiği kaydedildi. Burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler görülen kişilerde Strep-A enfeksiyonunun olma ihtimalinin ise düşük olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)