Spora yeni başlayanların dikkat etmesi gerekenler

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Arpacık, spora yeni başlayanlar için tavsiyelerde bulundu. Kalp sağlığını destekleyen sporun, bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini kaydeden Arpacık'ın önerilerini derledik.

SAĞLIK 23.02.2024, 11:35 Hakan Öksüz
Spora yeni başlayanların dikkat etmesi gerekenler

Kalp sağlığını destekleyen sportif aktiviteler, yanlış uygulamalar nedeniyle bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Erdem Çakmak Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Arpacık, spora yeni başlayan kişilere uyarılarda bulundu.

"Spor öncesi kardiyoloji muayenesi ve rutin kan tahlilleri yaptırılmalı"

Spordan önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Canan Arpacık, "Mutlaka sağlık kontrolünüzü yaptırın ve mevcut durumunuzu öğrenin. Böylece potansiyel risklerin önüne geçebilir, sportif yaşamınızı güvenli hale getirebilirsiniz. Kardiyoloji muayenesi ve rutin kan tahlilleri önemli." dedi.

"Yavaş başlayın, antrenman ilerledikçe şiddeti artırın"

Spora ağır yükleme yaparak başlamanın zararlı olacağını kaydeden Arpacık, "Yavaş başlayın zira yoğun ve agresif bir egzersiz programına başlamak, kalbinize yük bindirebilir. Yavaş başlayın, antrenman ilerledikçe şiddeti artırın." ifadelerini kullandı.

Isınma ve soğumanın önemi

Antrenmana başlarken yapılan ısınmanın önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Arpacık, "Antrenmandan önce ısınma, antrenmandan sonra soğuma çalışması yapmak önemli. Isınma ve soğuma sayesinde kaslar antrenmana hazırlanır, sakatlık riski azalır." değerlendirmelerini yaptı.

"Sağlık parametreleri düzenli aralıklarla takip edilmeli"

Spora başladıktan sonra aralıklarla kan basıncı, nabız ve diğer sağlık parametrelerinin takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Arpacık, "Böylece problemleri erkenden tespit edebilirsiniz. Yeni başlayanlar spor programı oluştururken bir uzmandan yardım almalı. Egzersiz planı, kişiselleştirilmiş olmalı." dedi.

Yorumlar (0)