Soğuk havada kalp krizi riski artıyor mu?

Kış soğuklarında kalp krizi riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Özgür Çiftçi, diyabet ve kalp hastalığı olanlara uyarılarda bulundu. Göğüs bölgesinin soğuktan korunması gerektiğini kaydeden Çiftçi, tavsiyelerini sıraladı.

SAĞLIK 24.01.2024, 11:32 Hakan Öksüz
Soğuk havada kalp krizi riski artıyor mu?

Türkiye genelinde etkisini gösteren kış soğukları nedeniyle uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor. Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde görev yapan Prof. Dr. Özgür Çiftçi, soğuk hava nedeniyle kalp krizi riskinin arttığını kaydetti. 

"Göğüs bölgenizi soğuktan koruyun"

Kalp hastalığı bulunan kişilerin özellikle göğüs bölgelerini sıcak tutacak giysilerle dışarı çıkmaları gerektiğini bildiren Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Çiftçi, kış soğuklarında beslenmeye dikkat edilmesinin önemini vurguladı.

"Grip ve zatürre aşılarını yaptırmalılar"

Soğuk havalarda kalp hastalarının vücutlarını sıcak tutmalarının önemli olduğuna değinen Çiftçi, "Şeker hastalığı bulunanlar ile kalp damar hastaları, gribal enfeksiyonlardan korunmak için grip ve zatürre aşılarını yaptırmalı. Böylece kışın kalp krizi riski minimuma inecektir. Zira soğuk havalarda kalp hastalıkları daha çok görülüyor." dedi.

"Kan akışkanlığı soğuk havada azalıyor"

Soğuk hava ile kalp krizi riski arasındaki ilişkiyi açıklayan Çiftçi, "Kanın akışkanlığının azalması en büyük faktör. Bu nedenle damarda pıhtılaşmaya neden olan faktörler artar. Böyle soğuk dönemlerde tansiyonun yükselme eğiliminde olduğu görülüyor. Kalp yetmezliği atağı ya da aritmiye bağlı ani kalp durması riski artar. Sibirya gibi soğuk bölgelerde vücutları buna alışan kişilerde kalp krizi riski düşük oluyor. Ancak bizim gibi ılıman iklime sahip ülkelerde durum tam tersi. Ani soğuk, kalp hastalıklarını tetikliyor." ifadelerini kullandı.

Kış soğuklarında beslenme tavsiyeleri

Kış soğuklarında kalp krizi riskini en aza indirmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özgür Çiftçi, "Soğuk havalarda kan şekeri seviyesi yükseliyor. Böyle dönemlerde yüksek tansiyon durumuyla daha sık karşı karşıya kalınıyor. Kanın akışkanlığının azalması da bir başka sorun. Kışın lipitleri (doymuş ve doymamış yağ) beslenme düzenine daha az dahil edin, karbonhidratı düşürün. Hafif yağlı yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Sert rüzgarlar esiyorsa rüzgara karşı yürümemeye çalışın." değerlendirmelerini yaptı.

Yorumlar (0)