Orta kulak iltihabına neden oluyor: Hibrit virüs için uzmanlardan uyarı

Son dönemlerde akut orta kulak iltihabı ve orta kulakta sıvı birikmesi vakalarının yükselişe geçtiğini aktaran Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, söz konusu duruma hibrit virüsün neden olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 23.11.2022, 11:37 23.11.2022, 17:59
Orta kulak iltihabına neden oluyor: Hibrit virüs için uzmanlardan uyarı

Ses kısıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik, burun tıkanıklığı ve akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetlerinde son zamanlarda artış olduğunu aktaran Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, bu duruma neden olarak hibrit virüsü işaret etti.

En fazla etkilenen aralık 0-2 yaş çocuklar

Son dönemlerde koronavirüs ve gribin haricinde RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) de etkisini göstermeye başladı. Hızlı bir şekilde bulaşma özelliği bulunan virüs konusunda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Topuz, söz konusu hastalığın çocukları daha kolay bir şekilde hasta ettiğini ifade etti.

RSV'nin genellikle akciğeri ve bronşları etkilediğini dile getiren Topuz, "Halsizlik, balgam, öksürük ve burun akıntısı şeklinde kendisini göstermektedir. RSV, çoğunlukla 0-2 yaş arasında olan bebekleri etkilemektedir. Öksürük ve hava yolu üzerinden damlacık yoluyla hızlı bir şekilde yayılma gösteren bir enfeksiyon çeşididir. Gerçekleştirilen incelemelerde ABD'de her sene 5 yaş altı çocuklarda 57 binden daha fazla vaka görüldüğü ifade edilmektedir." dedi.

“Ciddi komplikasyonlara neden olabilir”

Doç. Dr. Muhammet Fatih Topuz, son zamanlarda yükseliş gösteren üst solunum yolu enfeksiyonunun sebebinin RSV ve İnfluenza A’nın birleşmesi sonucu "hibrit virüs" biçiminde hareket etmesi olduğunu dile getirdi.

Topuz, RSV ve gribe kıyasla hibrit virüsün daha ağır ve uzun geçtiğini aktararak, "Son dönemlerde özellikle hibrit virüsün de etki etmesi ile beraber akut orta kulak iltihabı ve orta kulakta sıvı birikmesi sıklığında büyük oranda bir artış yaşandı. Orta kulak iltihabı noktasında yeterli tedavi sağlanmadığı hallerde orta kulak boşluğunda bulunan iltihap ve iltihaba bağlı görülen toksinler hem çevredeki diğer organlara hem de orta kulak boşluğundaki yapılara zarar verebilir. Beyinde apse gelişimi, baş dönmesi, beyin zarı iltihabı, yüz felci ve işitme azlığı gibi büyü komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklarda görülen orta kulak iltihabının ardından meydana gelen işitme azlığına bağlı şekilde konuşmaya yeni başlayan çocuklarda öğrenme geriliğine ve konuşma bozukluğuna da sebep olabilir. Bu şekilde bir durumda ise erken ilaç tedavisinin uygulanması, tedavinin yeterli görülmediği hallerde cerrahi müdahale ile tedavinin sürdürülmesi gerekmektedir.” dedi.

Yorumlar (0)