O bölgelerdeki kanamaya dikkat: Kanserin erken belirtisi olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Rahim Horuz, "İdrar yollarıyla ilişkili veya bağırsakları ilgilendiren kanser, erken dönemde dışkıda kanama veya idrar şeklinde kendisini gösterebilir." şeklinde konuştu.

SAĞLIK 07.03.2023, 10:50 09.03.2023, 16:38
O bölgelerdeki kanamaya dikkat: Kanserin erken belirtisi olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılmış olan paylaşımda görüşlerine yer verilen Horuz, erken teşhisin kanserde hayati bir önem taşıdığını kaydetti.

"Elle hissedilen şişliklere karşı dikkatli olun"

Horuz konuyla ilgili, "Bağırsakları ve idrar yollarını ilgilendiren bir kanser, erken dönemde dışkıda veya idrarda kanama gibi şekillerde kendisini gösterebilir. Meme, testis, lenf bezi veyahut cilt ve cilt altı doku kanserlerinde görüldüğü gibi el ile hissedilebilen şişlikler, sertlikler ve düzensizliklere dair dikkatli olun." şeklinde konuştu.

Kanserin organa bağlı bir şekilde erken veyahut geç dönemlerde belirti verdiğini söyleyen Horuz, dokunun kanserleşmeye başladığında erken dönemde belirti göstermediğini ifade etti.

Erken teşhis eksiksiz tedaviye olanak veriyor

Ailede kanser öyküsü olan ve riskli yaş grubunda bulunanların belirtilere ilişkin bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Horuz, "Bağırsakları ve idrar yollarını ilgilendiren bir kanser, erken dönemde dışkıda veya idrarda kanama olarak kendisini gösterebilir. Meme, testis, cilt-cilt altı doku kanserleri ve lenf bezinde olduğu gibi, elle hissedilebilen şişlikler ve düzensizliklere karşı dikkatli dikkatli olunması gerekmektedir. Erken teşhis, eksiksiz bir tedaviye olanak verir." dedi.

Horuz, kanserde ağrının sonradan da ortaya çıkabileceğini söyleyerek, yavaşça büyüyen kanserin erken dönemde ağrı belirtisi göstermediğini ve bundan dolayı ağrısız kitlelere karşı daha da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

"Prostat, meme, yumurtalık ve bağırsak kanserleri gen aktarımıyla geçiyor"

Kanserlerin yaklaşık olarak %5-10 arasındaki oranının sonraki kuşaklara aktarılmış olan gen bozukluğundan dolayı ailesel olarak ortaya çıktığını ifade eden Horuz, "Meme, prostat, yumurtalık ve kalın bağırsak kanserleri, genlerle de geçebilen kanserler arasında. Ailesinde bu tür kanserler olanların risk değerlendirmelerinin gerçekleştirilmesi ve uygun bir erken tanıyla yerinde tedaviler için hekime başvurmaları gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)