Kolon kanseri hastası ‘Robotik Cerrahi’ ile şifa buldu

İzmir’de yaşayan ve kolon kanseri teşhisi konulan Aydoğan Aksu (84), robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu. Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Yoldaş, “Robotik cerrahi teknolojisini kullanarak başarılı bir ameliyat geçirdik” ifadelerini kullanırken, Aksu ise, “Kısa sürede sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum” dedi.

SAĞLIK 28.03.2024, 12:59 28.03.2024, 13:13 Melina Ay
Kolon kanseri hastası ‘Robotik Cerrahi’ ile şifa buldu

İzmir’de bulunan bir özel hastanede çalışan Genel Cerrahi Uzmanları Doç. Dr. Tayfun Yoldaş ve Prof. Dr. Özgür Fırat liderliğinde genel cerrahi ekibi tarafından Robotik Cerrahiteknolojisiyle kolon (bağırsak) kanseri ameliyatı gerçekleştirildi. Kolon kanseri hastası Aydoğan Aksu (84), Da Vinci robotik cerrahiyle yapılan ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

Ameliyat süreci hakkında konuşan anlatan Dr. Yoldaş, “Yaptığımız tetkiklerin ardından hastamıza kolon (bağırsak) kanseri teşhisi koyduk ve ameliyat edilmesi gerektiğine karar verdik. Robotik cerrahi teknolojisini rektum kanseri ve kolon kanseri ameliyatlarında da kullanıyoruz. Hastamıza bunun avantajlarını anlattık ve ameliyatı planladık. Sonrasında da başarılı bir ameliyat geçirdik” dedi.

“Robot yalnızca aracı”

Robotik cerrahi teknolojisinin faydalarını duyarak gelen hastaların olduğunu söyleyen Yoldaş, “Robotik cerrahi, yeni ve güncel bir yöntem. Hastanemizde de çeşitli branşlarda kullanıyoruz. Robotik cerrahinin avantajlarını duyup gelen hastalarımız var. Gerekli şartların sağlanması durumunda biz de hastalarımıza anlatıyoruz ve ortak bir karar neticesinde robotik cerrahiyle ameliyat yapıyoruz. Robotik cerrahi denilince insanlarda ‘Acaba ameliyatı robot mu yapıyor?’ gibi bir soru akıllara geliyor. Ancak, öyle değil. Ameliyatı yine cerrah gerçekleştiriyor. Robot yalnızca aracı olarak görev yapıyor. Robot sayesinde daha küçük deliklerden karına girip daha küçük alanlarda daha küçük kollarla çalışıyoruz. Hastalarda daha az travmaya yaşamasına neden oluyor. Dolayısıyla, hastalar daha hızlı bir şekilde iyileşebiliyor. Biz de uygun hastalarda robotik cerrahiyi kullanıyoruz” dedi.

“Robotik cerrahi ile daha çabuk taburcu olacağım”

Kanser hastalığını beklemediğini dile getiren kolon kanseri hastası Aksu ise, “Ameliyatın ardından kısa sürede sağlığıma kavuştum. Teşhis konulduktan sonra az bir sürede ameliyat edildim ve sağlığıma tekrar kavuştum. Şuan kendimi iyi hissediyorum. Robotik cerrahi ile daha çabuk taburcu olacağım. Birkaç delik açılıyor hepsi bu kadar” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)