Kışın sıcak suyla yapılan banyoya dikkat

Cilt kuruluğunu tetikleyen kış mevsiminin seboreik egzama ihtimalini artırdığını kaydeden Dr. Elif Topçu, "Özellikle kış mevsiminde cildin kurumasını artırabilecek iç mekan ısıtmaları ve uzun bir süre sıcak suyla gerçekleştirilen banyolar semptomları daha da artırıyor." dedi.

SAĞLIK 04.02.2024, 19:08 20.02.2024, 12:05
Kışın sıcak suyla yapılan banyoya dikkat

Seboreik egzama genel itibarıyla soğuk hava koşullarının etkisiyle kış mevsiminde çok daha belirgin bir hale geliyor. Soğuk hava cildin tahriş olmasına ve kurumasına yol açıyor. 



"Kaşıntıya yol açıyor"


Dermatolog Topçu, "Seboreik egzama genellikle kasık, sırt, göğüs, kulak, yüz ve kafa derisinde sarı, kırmızı ve pullu lezyonlarla kendini gösteren, kaşıntıya yol açan bir cilt problemidir. Genetik faktörler, bağışıklık sistemi problemleri ve stres de bu durumun ortaya çıkmasında etkili oluyor." dedi. 



"Sıcak su ile yıkanmayın"


Sıcak su ile uzun süreli banyoların seboreik egzama gibi cilt problemlerine menfi etkilerde bulunabileceğini dile getiren Dr. Elif Topçu, "Özellikle kış mevsiminde cildin kurumasını artırabilecek iç mekan ısıtmaları ve uzun bir süre sıcak suyla gerçekleştirilen banyolar semptomları daha da artırıyor. Sıcak su, ciltteki doğal yağların kaybolmasına yol açabilir ve bu durum cildin tahriş olmasına, kurumasına, egzama ve kaşıntı belirtilerinin daha da şiddetlenmesine sebep olabilir. Kapalı mekanlardaki ısıtma sistemleri, içerideki havanın kurumasına sebep olabilir. Bu da cildin çok daha çabuk tahriş olmasına ve kurumasına yol açabilir." ifadelerini kullandı.



"Stresten uzak durun"


Seboreik egzama ve buna benzer cilt problemlerinden korunmak ve semptomları hafifletmek amacıyla alınabilecek tedbirlerden de söz eden Topçu, "Cildinizi temiz tutun fakat aşırı yıkanmaktan kaçının. Sıcak su yerine ılık su kullanın. Cildinizi temizlerken kurutmayın. Banyodan sonra nemlendirici kullanın. Stresten uzak durun. Saç derisinin temizliğine özen gösterin ve uygun şampuanlar kullanın. Cildinizi kimyasal ürünlerden koruyun, alkol ve parfüm ihtiva etmeyen ürünler tercih edin. Dengeli ve sağlıklı bir diyet benimseyin." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)