Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran kadının midesinden çıkanlar görenleri şok etti

Osmaniye’de 40 yaşında bir kadın mide bulantısı, kusma ve karın ağrı şikayeti ile gittiği hastanede hayatının şokunu yaşadı. Kadın hastanın midesinden ve ince bağırsağından toplam 2 kilo ağırlığında kıl kütlesi çıkarıldı.

SAĞLIK 15.02.2024, 11:12 Şeyda Gül
Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran kadının midesinden çıkanlar görenleri şok etti

Osmaniye’de uzun süredir karın ağrısı ve mide bulantısı şikayeti yaşayan 40 yaşındaki bir kadın defalarca hastanelere başvurdu. Ancak yapılan tedavilere rağmen şikayetleri devam eden kadın, daha sonra özel bir sağlık kuruluşuna başvurdu. Burada İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Güler’e muayene edilen kadının tahlil sonuçlarında midesinde yabancı bir cisim olduğu tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerin ardından operayona alınan kadın, Genel Cerrahi Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Seçkin Akküçük tarafından ameliyat edildi. .

2 kilogram kıl kütlesi çıkarıldı

Yapılan ameliyatta hastanın midesinden 2 adet 12-13 santimetrelik kıl kütlesi ve ince bağırsağında 10 santimetre uzunluğunda 3 adet toplam 2 kilogram kıl kütlesi çıkarıldı. Yapılan operasyonun ardından açıklamalarda bulunan Yardımcı Doç. Dr. Seçkin Akküçük, hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve önümüzdeki günlerde taburcu edileceği ifade etti. Nadir görülen bir vakanın ameliyatını gerçekleştirdiğini söyleyen Yardımcı Doç. Dr. Akküçük, “Hastamız 40 yaşında kadın hasta yaklaşık bir bir buçuk aydır sürekli sıklıkla olan kusma şikayetiyle daha önce başka merkezlere de başvuruyor. Sonrasında hastanemiz dahiliye kliniğine başvuruyor. Burada genel durum bozukluğu olması sebebiyle ki uzun zaman kusması olduğu için tabii ki vücudun yeterli gıda, mineral vitaminleri alamaması ya da aldıklarını kaybetmesi sebebiyle genel durum bozukluğu ortaya çıkıyor dahiliyedeki hocamız Sayın Turgay Güler hocamızla hastamızı genel durum bozukluğu ile yatırıp tetkiklerine başladık” ifadelerini kullandı.

Midesinin tamamına yakını doldurmuş

Tetkiklerinde mide ve ince bağırsaklarında tıkanıklığa yol açan midesini tamamına yakını dolduran ince bağırsakta tıkanmaya yol açan büyür kıl yumaklarını tespit ettiklerini dile getiren Yardımcı Doç. Dr. Akküçük, Trikobezoar dedikleri sindirilmemiş gıdalardan ya da kıl yumaklarından ya da bazı ilaçlardan oluşan bezoarın olduğunu belirlediklerini söyledi. Hastanın genel durumunun toparlanmasını biraz daha beklediklerini vurgulayan Akküçük, gerekli destek ve tedaviyle hastayı genel durumu artık ameliyata uygun hale geldikten sonra dün ameliyatımızı gerçekleştirdiklerini anlattı. Midesinden 2 adet yaklaşık 12-13 santimetrelik ve ince bağırsağını tam tıkayan yaklaşık 10-11 santimetrelik 2 adet bezoar çıkardıklarının bilgisini veren Akküçük, “Şu an hastamızın genel durumu gayet iyi kusmaları ortadan tabii ki kalktı. Bundan sonra iyileşme safhasındayız. Hastamız inşallah birkaç gün içerisinde sağlıklı şekilde taburcu etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Hastamızda nadir gördüğümüz Trikobezoar (Rapunzel) sendromu vardı

Hastada nadir görülen rapunzel sendromu tespit ettiklerini belirten Yardımcı Doç. Dr. Akküçük, bezoarlar çok nadir görüldüğünü dile getirdi. “Çok sık görülmez sindirilmemiş bazı sebze gıda artıkları birikebilir midede buna Phytobezoar diyoruz. Saç yeme alışkanlıkları olabilir, bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı Trikobezoar diyoruz” diyen Akküçük, hatta literatürde bunun rapunzel sendromu olarak da geçtiğini vurguladı. “Rapunzelin özel masalı vardır, kuleden saçlarını uzatarak kurtulmaya çalışan bir prensesin hikayesi buradan esinlenilmiş bir rapunzel sendromu adı verilmiş. Çoğunlukla mide ne görülür, nadiren ince bağırsaklarda görülür. Bu hastamızı ilginç kılan özelliklerden bir tanesi hem midede hem de ince bağırsakta ayrı ayrı izole bezoarlarının olmasıydı” ifadelerini kullanan Akküçük, bazen de çok çok daha nadiren de verilen ilaçların erimemesi sonrasında oluşabildiğini kaydetti.

Hastanın midesi kanamaya yakın derecede iltihaplanmış

Hatta yeni doğan ya da sonrasındaki bebeklik aşamasındaki çocuklarda sütün sindirilememesine bağlı olabildiğine de dikkat çeken Akküçük, ama onları çok çok nadir gördüklerini söyledi. En çok gördüklerinin Phytobezoar olduğunu aktaran Akküçük, sonrasında saç yeme alışkanlığıyla ortaya çıkan bizim hastamızdaki gibi Trikobezoar olduğunu anlattı. Bundan sonra hastanın o alışkanlığından da kurtulması üzerinde gerekli desteği alacağını söyleyen Akküçük, bezoarlar çoğunlukla geç fark edildiklerini ve belirli bir boyuta gelene kadar klinik vermediklerini söyledi. Akküçük, eğer hastaya yakınları da bu alışkanlığından dolayı bir şeyden şüphelenmemiş hekime gitmemişlerse de artık ilerlemiş tıkanıklıklara yol açmış duruma gelebileceklerine dikkat çekti. Bazen kanamaya yol açabileceğini vurgulayan Akküçük, bu hastada kanama görülmediğini ama midesi kanamaya yakın derecede iltihaplandığını dile getirdi. “İlaçla tedavisi pek mümkün değildir maalesef dediğimiz o Phytobezoar sebze artıkları ya da çocuklarda görülen laktobezoarlar belki eritici enzim ya da asitli gıdalarla içeceklerle eritilmeye çalışılsa da çoğu zaman cerrahi gerekir. Trikobezoar zaten ilaç tedavisinin yeri yoktur” diyen Akküçük, dolayısıyla ameliyat gerektiğini ve ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yorumlar (0)