Kanser tedavisinde mucizevi haber duyuruldu!

İngiltere'deki binlerce kanser hastasının, hastalıklarıyla mücadele etmek için aşıların kullanıldığı yeni bir tedavi türünün denemelerine erişmesi bekleniyor.

SAĞLIK 01.06.2024, 17:39 Melina Ay
Kanser tedavisinde mucizevi haber duyuruldu!

İngiltere'de kanser hastaları için umut verici bir tedavi denemesi başlatılıyor. BBC'nin haberine göre, şu ana kadar 30 hastane Kanser Aşısı Projesi'ne kaydoldu. Bu proje, mevcut Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisini kullanarak hastaları gelecek denemelerle eşleştirmeyi amaçlıyor. Aşılar, kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirmek üzere tasarlandı.

mRNA kullanılarak üretildi

Aşılar genellikle hastalıkları önlemek için üretilir ancak kanser aşıları, bir kişiye teşhis konulduktan sonra tedavi olarak ortaya konulur. Tıpkı geleneksel aşılarda olduğu gibi, bağışıklık sistemini bir düşmanı, yani hastanın kanserini araması için hazırlarlar.

BBC, 55 yaşındaki kanser hastası Elliot Pfebve'nin tümöründen alınan bir örneğin BioNTech'in Almanya'daki laboratuvarlarına gönderildiğini bildirdi. Laboratuvarda yapılan analizlerde, Elliot'ın kanserine özgü yaklaşık 20 mutasyon tespit edildi. Bu mutasyon bilgileri kullanılarak, Elliot'ın hücrelerine kanser hücrelerine özgü mutasyona uğramış proteinleri üretmeleri için talimatlar içeren mRNA ile bir aşı oluşturuldu.

Amaç ‘kansersiz kalma’ şansını artırmak

Aşı, vücutta saklanma yeteneği olan ve daha sonra yeniden ortaya çıkabilen kanser hücrelerinin maskesini düşüren bir ‘aranan poster’ gibi işlev görüyor. Amaç, aşının bağışıklık sistemini harekete geçirerek kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini sağlamak ve böylece hastanın gelecekte kansersiz kalma şansını artırmak.

Birmingham Queen Elizabeth Hastanesi'nde denemenin baş araştırmacısı olan Dr. Victoria Kunene, BBC'ye yaptığı açıklamada, “Bence bu yeni bir dönem. Umudum, bunun standart tedavi haline gelmesi. Hastaların kanserin nüksetme riskini azaltmalarına yardımcı olabilecek bir tedaviye sahip olmamız mantıklı” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)