Kalıcı oje sağlık sorunlarına yol açabilir! Uzmandan tavsiyeler

Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir, kalıcı oje işlemiyle ilgili uyarılarını sıraladı. Hijyen koşullarına dikkat edilmediği takdirde tırnak yüzeyinde geri dönüşü olmayan hasarların oluşabileceğinden bahseden Emir, Akrilat Alerjisi belirtileri hakkında bilgi verdi. İşte kalıcı oje yaptıran kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar...

SAĞLIK 31.01.2024, 16:17 Hakan Öksüz
Kalıcı oje sağlık sorunlarına yol açabilir! Uzmandan tavsiyeler

Kalıcı oje yaptıranlar, bunun sağlık sorunlarına yol açıp açmayacağını merak ediyor. Uzmanlar, kalıcı oje yaptırılmaması görüşünde. Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir, kalıcı ojeyi sevenlere yönelik uyarılar yaptı. Kalıcı ojenin tırnak yüzeylerine zarar verebileceğinden söz eden Emir, alerjik reaksiyonların ortaya çıkabileceğini belirtti.

"Geri dönüşü olmayan hasar riski var"

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde görev yapan Ceylan Emir, tırnak yüzeyinde yaşanacak kalıcı hasarlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

İşlemin yapılacağı güzellik merkezinin hijyen koşullarının araştırılmasının önemine işaret eden Emir, "Son yıllarda kalıcı ojenin popülerliği arttı. İnsanlar farklı desenlerdeki ojelerini yaptırıp sosyal medyada paylaşıyor, takipçilerine sergiliyor. Rengarenk kalıcı ojeler her ne kadar özendirse de bazı problemlere yol açabilirler. Güzellik salonunun hijyen şartları asgari düzeyde değilse tırnak yüzeylerinde geri dönüşü olmayan hasarlar ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı.

"İşlemden 20-30 dakika önce ellerinize kesinlikle güneş kremi sürün"

Ultraviyole ışın kullanılarak tırnak yüzeyine sabitlenen kalıcı oje işleminden önce ellerin güneş kremiyle ovalanması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ceylan Emir, "Ojeyi kalıcı şekilde tırnağa sabitleyen makine, UV ışınıyla bunu yapıyor. Peki ellerinize güneş kremi sürmeniz neden önemli? Düşünün ki yoğun bir güneş etkisine maruz kaldınız. Bu durumda cildiniz zarar görecektir. Cilt yaşlanmasının önüne geçmek için işlemden 20 ila 30 dakika önce ellerinize güneş kremi sürmelisiniz. Kalıcı ojenin sürekli yaptırılmasını önermem. 15 gün ara verdikten sonra yapmak daha sağlıklı olacaktır." dedi.

Akrilat Alerjisi belirtileri

Kalıcı oje işleminde tırnak havalandırmasının olmazsa olmaz olduğuna vurgu yapan Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir, "Aksi halde 'Akrilat Alerjisi' ortaya çıkabilir. Parmakların uçlarında, tırnak kenarlarında ve bileklerde ortaya çıkan kaşıntı, soyulma, kızarıklık, kepeklenme ve şişlik, bu alerjinin belirtileri arasındadır." değerlendirmelernde bulundu.

"Asetonsuz oje çıkarıcılar kullanılmalı"

Manikür işleminin de en az oje işlemi kadar önemli olduğuna dikkat çeken Emir, "Tırnakların dibinde 'kütikül' denilen bir madde bulunur. Enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikler gösteren kütiküllerin bütünüyle alınması, enfeksiyona yol açabilir. Kütiküllerin kanamasına sebep olacak sertlikte işlem yapılamalı, manikür yaparken dikkatli olmak gerekmektedir. Kütikülün mümkün mertebe korunması lazım. Törpü ve tırnak makasları kişiye özgü olmalı. Kalıcı değil de normal oje yapanlar, asetonsuz oje çıkarıcıları kullanmalı." dedi.

Yorumlar (0)