Gripten korunmak için 5 beslenme tavsiyesi

Gribal enfeksiyonlardan korunmak, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Peki gripten korunmak için nasıl beslenmek gerekir? İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı P. Gizem Akgül'den 5 tavsiye...

SAĞLIK 30.01.2024, 12:02 20.02.2024, 11:59 Hakan Öksüz
Gripten korunmak için 5 beslenme tavsiyesi

Beslenme ve Diyet Uzmanı P. Gizem Akgül, son haftalarda gribal enfeksiyon vakalarının arttığına işaret ederek alınması gereken önlemler hakkında konuştu. Acıbadem Adana Hastanesinde görev yapan Akgül, mevsimsel gripten (influenza) korunmak için bağışıklığı güçlendirmek gerektiğini, bunun yolunun da beslenmeden geçtiğini kaydetti.

Gizem Akgül'ün ilk önerisi, C vitamini içerikli gıdaların beslenme düzenine dahil edilmesi oldu. C vitamini eksikliği nedeniyle bağışıklığın zayıfladığını aktaran Akgül, böylece gribal enfeksiyonlara karşı vücut korumasının düştüğünü belirtti.

C vitamini içeren besinler

C vitamini alımının diyetisyen eşliğinde beslenme düzenine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akgül, "Bir antioksidan olan C vitamini, hücreleri hasara karşı korur. Yeni hücrelerin üretimi için de C vitamini önemli. Turunçgiller, lahana, maydanoz, brokoli, kırmızı biber, kivi ve kızılcık, C vitamini kaynaklarındandır." dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı P. Gizem Akgül'ün beslenme önerileri şöyle...

Antioksidan kapasitesi yüksek turp

"DNA hasarının minimuma indirilmesi için turp tüketilmeli. Bakteri ve virüslere karşı koruyucu etki gösteren turp, bağışıklığı destekler. Turpu bal ile tatlandırarak veya üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz."

Kuersetin maddesi yönünden zengin besinler

"Meyve ile sebzelerde bulunan kuersetin maddesi, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Ayçiçeği ve fındığın yanı sıra soğan, üzüm, domates, elma ve çilekte bol miktarda bu maddeden bulunur. Yağlı tohumlar, E vitamini yönünden zengindir."

Omega-3 kaynağı balıklar

"Omega-3, vücutta üretilemiyor. Dolayısıyla onu dışarıdan almak lazım. Soğuk sulardaki balıklardan daha iyi Omega-3 kaynağı yoktur. Bu çoklu doymamış yağ asidi, bağışıklık için kritik öneme sahip. Haftada en az 2 kez balık tüketmek gerekir."

Akdeniz diyeti

"Akdeniz diyeti, meyve ve sebzeleri barındıran, içeriğinde tam tahıl bulunan bir beslenme türüdür. Bu diyetle vücudun antioksidan kapasitesinin artması hedeflenir. Omega-3 yağ asitleri yönünden zengin bir diyettir. LDL kolesterolün düşmesine katkı sağlar bu diyet. Farklı renklerdeki meyveleri tüketmek ve gün içine yaymak önemlidir. Taze limon sıkılmış ve zeytinyağı eklenmiş salataları beslenme düzenine dahil edin."

Yorumlar (0)